Ще изчезне Спешната помощ в България?

0
След 10 години, 60% от спешните медици ще бъдат пенсионери
След 10 години, 60% от спешните медици ще бъдат пенсионери Видео: NOVA

Има ли вероятност да останем без Спешна помощ?

От началото на годината лекарите, които работят там, са вече наполовина от необходимото. Търсят се 200 медици. Въпреки че работещите в системата от години алармират, че са застрашен вид, днес те вече са наистина на изчезване. След 10 години, 60% от тях ще бъдат пенсионери.

"Много от колегите нямат желание да работят в Спешна помощ, тъй като нашата работа е изключително стресова, изключително тежка... От друга страна, разбира се, рисковете от катастрофи, рисковете от агресия на пациентите, рисковете от различни заразявания от инфекциозни заболявания", каза пред камерата на "Събуди се" д-р Делян Георгиев, началник-смяна в Спешна помощ - София.

По данни на софийската Спешна помощ между 60 и 70% от повикванията съвсем не са спешни - проблем, който се задълбочава все повече на фона на изчезващите медици.

Линейките на смяна към Спешна помощ - Монтана в момента са три. Поради липсата на лекари, по-често с тях пътуват фелдшери - като Огнян Тончев, който работи в системата от 39 години.

"Има дни, в които почти не слизаме от линейката. Остават ми още осем месеца до пенсия и не мисля да оставам да работя", заяви Тончев.

Повече от 10 спешни медици търсят и в Кюстендил заради големия район и трудно достъпните места. За да достигнат до отдалечените планински села, лекарите понякога вървят пеша в продължение на час. Понякога носят и пациентите на ръце.

Източник: NOVA
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари