Ще бъде ли върнат на поста си за втори път Бисер Петков?

2
Майките на деца с увреждания и социалните работници настояват за това
Майките на деца с увреждания и социалните работници настояват за това Видео: bTV

Ден след като социалният министър Бисер Петков беше отстранен, той получи подкрепа от няколко страни.

Майките на деца с увреждания настояват той да бъде върнат на поста, предава bTV.

В негова подкрепа се обявиха и социалните работници, които получиха зелена светлина за увеличаване на заплатите им от догодина.

За втори път Пеков е отстранен от поста си по искане на министър-председателя Бойко Борисов. И за втори път ще се опитат да го спасят на поста.

Ако преди година и половина мотивът беше: „невъзможността да овладее създалото се напрежение”, свързано с протестите на майките на деца с увреждания, то сега се посочва, че темповете, с които МТСП работи, не отговарят на обществено-политическите очаквания.

На обратното мнение обаче са както работниците в социалната сфера, така и защитниците на правата на хората с увреждания.

„Той беше диалогичен, чуваше нашите проблеми. Разбираше ги и се бореше за тях”, посочи Нели Димитрова.

Според шефа на социалната комисия в парламента Хасан Адемов, идеите на Петков не срещат подкрепа сред останалите министри. Една от версиите е, че именно договореното увеличение на заплатите за социалните работници от преди дни, е коствало поста на социалния министър.

„Някакси това се случи през главата на финансовия министър и аз смятам, че това е непосредствената причина за неговото освобождаване. По дефиниция , той трябва да защитава това, което предлага Министерския съвет”, коментира Адемов. Затова новината притеснени и социалните работници. Отраняването на министъра изненада и синдикатите, и работодателите. Работата на Бисер Петков оцениха така. „Бисер Петков имаше много душмани в правителството и в министерството сред неговите служители”, посочи Димитър Манолов, председател на КТ „Подкрепа”.

Две имена се спрягат за наследник на Бисер Петков. Спекулациите са за заместник-министрите Зорница Русинова и Деница Сачева.

Новият социален министър наследява нерешени проблеми с болничните, втория пенсионен стълб, проблемите на хората с увреждания и ниските заплати на социалните работници.

Вероятната кандидатура на бъдещия министър се очаква да се обсъди на Коалиционен съвет във вторник между ГЕРБ и партньорите им.

Междувременно в социалните мрежи вече се организира протест в защита на подалия оставка министър. Той е насрочен за понеделник пред сградата на министерството.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари