Ще бъде ли отстранен Росен Желязков като председател на НС?

0
Оставката му беше поискана от три партии
Оставката му беше поискана от три партии Снимка: Народно събрание / архив

Оставката му беше поискана от три партии

Оставката на председателя на народното събрание Росен Желязков е на дневен ред за депутатите.

Тя беше поискана от три парламентарни групи – първо от „Възраждане“ и БСП, а късно вечерта в сряда – и от ПП-ДБ.

Парламентарната група на „Продължаваме Промяната – Демократична България“ внася искане за предсрочното освобождаване на председателя на Народното събрание Росен Желязков с мотиви за цялостното му поведение като ръководител на тази институция. ПП-ДБ констатира, че председателят на НС злоупотребява с власт и правомощия и работи в интерес на политическия блок ГЕРБ- ДПС“, съобщиха от коалицията, която доскоро беше партньор в управлението на ГЕРБ.

До ваканцията на парламента остават два дни – 25 и 26 април. Дали искането за освобождаване на Желязков ще стане част от дневния ред на парламента ще стане ясно в началото на днешното пленарно заседание, информира bTV.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов определи исканата оставка като емоционални изблици, а председателят на ДПС Делян Пеевски – като популизъм.

ПП-ДБ очакват подкрепа и от другите политически сили, които са критикували работата на председателя на НС.

Ако всички партии, които са поискали оставката на Желязков, гласуват за тази оставка - той няма да бъде председател на Народното събрание”, каза Асен Василев.

ПП-ДБ, БСП и „Възраждане” имат общо 120 гласа. Все още не се знае как ще гласува „Има такъв народ“ (ИТН).

През юни 2022 г. с гласовете на ГЕРБ-СДС, ИТН, ДПС и „Възраждане” беше приета оставката на Никола Минчев от ПП като председателя на Народното събрание. Няколко дни по-късно с гласовете на същите партии беше свален кабинетът „Петков“ с гласуване на вот на недоверие.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари