Щангистите от Русе позлатиха Дунавската столица

0

Стилян Гроздев донесе трети златен медал за Русе и България

Късно вечерта на 4-ти април Стилян Гроздев донесе трети златен медал за Русе и България от Европейското първенство по вдигане на тежести за мъже и жени в Москва. Състезателят в категория до 61 кг. завоюва титлата с резултат в двубоя от 296 кг.

21-годишният русенец респектира конкуренцията още в първото движение – изхвърляне, записвайки три перфектни опита - на 130, 134 и 136 кг, с което си осигури златото в движението. Във второто движение – изтласкване, въпреки трудностите, Гроздев записа успешен опит на 157 кг, а с третия покори с класа 160 кг. Това бе достатъчно за златото в двубоя и среброто в изтласкването. Представянето на Гроздев е скок към подготовка за участието му в олимпийската квота на България.

Стилян Гроздев е възпитаник на изключително продуктивната напоследък русенска школа в щангите с треньори Кръстина и Радослав Атанасови. Първият му голям успех бе среброто на европейското до 20 г. в Клейпеда (Литва) през 2015 г. Година по-късно спечели две евро титли – при 17-годишните в Томисл (Полша) и при 20-годишните в Ийлат (Израел). През 2017 е със сребро в изтласкването от континенталното първенство при мъжете, а следващата година вече е вицешампион и в двубоя от еврошампионата за мъже в Букурещ и 14-и на световното в Ашхабад. Преди две години спечели сребро на европейското за 20-годишни в Букурещ и грабна златото на олимпийския квалификационен турнир в памет на Наим Сюлейманоглу в Газиантеп (Турция). Миналата пролет стана шампион и на олимпийския преодолимпийския турнир за Световната купа в Малта.

Това е трети златен медал за Русе и България от Европейското първенство по вдигане на тежести в Москва, след златото на Надежда Мей-Нгуен /категория до 45 кг/ и Ангел Русев /категория до 55 кг/.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари