Шофьори бият по 500 км път за преглед на колата

0
Системата работела добре, но общините закъснявали с въвеждането на данните
Системата работела добре, но общините закъснявали с въвеждането на данните

Електронната система, с която общините пращат информация за платени данъци на автомобили, не се оказа читава...

Над 500 км са принудени да изминават стотици шофьори, за да направят технически преглед на колите си. Причината е, че електронната система, с която общините пращат информация за платени данъци на автомобили, създава проблеми.

По закон без платен данък преглед не може да бъде извършен. В същото време от няколко месеца насам отпадна задължението на водачите да носят бележка от общината за платен данък в пункта, а проверката се извършва по електронен път, съобщава „Телеграф”. Затова, за да минат преглед, на стотици водачи се налага да бият понякога над 500 км, за да си вземат хартиената квитанция от общината си по постоянен адрес.

„Налага се масово да връщаме шофьорите. Те казват, че са си платили данъка, но в системата излиза, че не е платен. В такъв случай не можем да прегледаме автомобила. Самата система не позволява”, признаха от Съюза на българските автомобилисти, които имат най-много пунктове за технически прегледи в страната.

Само от СБА са отказали услугата на стотици водачи от началото на лятото досега. „Знаем за случващото се, но вината не е наша. Системата работи добре, но много общини закъсняват с въвеждането на данните за платените данъци, или допускат грешки при вписването им, или в някои случаи дори въобще не ги вписват”, обясниха от Министерството на транспорта.

„Живея в София, но пътувах до Варна, за да взема необходимото листче и да мога да мина преглед, каза един от потърпевшите. Със същата неприятност се е наложило да се справят шофьори от Шумен, Стара Загора и Плевен.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари