Шефът на „Техномаркет“ го продал, източил и купил обратно

0
Николай Китов в далавера за 70 млн. евро
Николай Китов в далавера за 70 млн. евро

Закопчаният във вторник с полицейска заповед от Италия основател на веригата „Техномаркет" Николай Китов сътворил уникална врътка, в която продал собственото си дружество, източил го и си го купил обратно за жълти стотинки, научи вестник „Всеки ден" от финансови експерти. Зад гърба му пък прозира дългата ръка на банкера Цветан Василев, който чрез КТБ финансирал крупната далавера.

Изпълнителният директор на топкомпанията бе арестуван, след като в прокуратурата е пристигнала европейска заповед за арест, издадена от съда в Монца, Италия. В краткото прокурорско съобщение се казва само, че става дума за източване на ДДС по схемата „въртележка". По-късно от италианската икономическа полиция съобщиха, че са пресекли международна финансова схема за над 70 милиона евро в операцията „Плосък екран". Арестувани са общо 19 души в Италия и чужбина. Иззето е имущество и стоки за над 12 милиона евро.

Според италианските власти групата е действала с фиктивни фактури, издавани от несъществуващи дружества в Рим и редица други градове в Италия и чужбина. Тези фирми са купували стоки от крупен български бизнесмен, за да ги препродадат на друг крупен бизнесмен в Александрия, Италия. Той на свой ред ги препродавал на големи вериги, като „Еселунга" и „Медиауърлд", които не са знаели за схемата. Като „мозъци" на схемата според следствието се посочват Ренато Вентура, Николай Китов и Кармине Перота, бизнесмен от Рим. Текат претърсвания и арести в Хърватия, Монако, Полша, Чехия, Румъния, Испания и Швейцария.

За да открием мустакатата сянка на Цветан Василев зад гърба на бившия пилот Николай Китов, трябва да се върнем в края на 2012 г., когато веригата „Техномаркет" бе придобита от регистрираната в Лихтенщайн компания „Домтех холдинг", гравитираща в орбитата на габровския банкер. От началото на 2012 г. пък веригата магазини се финансираше от фонда на султана на Оман, с който Цветан Василев си партнира в КТБ.

Когато балонът на Василев гръмна миналото лято, Китов побърза да се разграничи от фалиралия трезор: „Твърденията, свързващи „Техномаркет" с КТБ, вероятно се дължат на факта, че банката участваше активно във финансирането на веригата през последните години. Иначе трезорът няма собственост в хипермаркетите за техника", заяви тогава Китов.

Бизнесменът основа първата верига на продажба на домашна техника у нас още в далечната 1992 година в партньорство с колегата си - пилот на МиГ-21 Христо Кусев, още по времето, когато софиянци си пазаруваха телевизори само от „Илиянци". Търговията вървеше перфектно, „Техномаркет" стъпи на пазара в съседните страни и реализираше годишни обороти от стотици милиони.

През 2006-а обаче Китов се раздели с отрочето си в полза на фонда „Икуест Инвестмънтс Балканс Лимитед" за 60,9 милиона евро, макар да остана на поста изпълнителен директор. Дружеството изкупи за 75 милиона и контролния пакет на румънската верига „Домо" и обедини компаниите в „ТехномаркетДОМО". Вместо новият мастодонт да превземе пазара обаче, той започна да губи пари със скоростта на болид от Формула 1.

„Икуест" завърши 2009 г. със загуба преди данъци от 72,7 млн. евро в сравнение със загуба от 61,7 млн. евро за 2008 г. Загубата за първите шест месеца на 2010 г. бе в размер на 14,7 млн. евро в сравнение със загуба от 34,9 млн. евро за същия период на 2009 г. Продажбите на „ТехномаркетДОМО" за първото полугодие на 2010 г. бяха на обща стойност от 233,4 милиона евро в сравнение с 239,5 млн. евро година по-рано. Веригата отчита загуба преди данъци от 7,4 млн. евро за периода, в сравнение със загуба от 5 млн. евро за първите шест месеца на 2009 г.

От „Икуест" коментираха, че и през първите 6 месеца на 2010 г. не се отчита намаляване на ефекта на икономическата криза, което продължава да провокира остър спад в продажбите на дребно в региона. И през 2012-а се видяха принудени да продадат „Техномаркет" отново на... Николай Китов. „При положение че е изпълнителният мениджър на губещото в момента акционерно дружество „Техномаркет ДОМО" и същевременно има печеливши еднакви паралелни бизнеси като този, който управлява, които са изцяло негови, това означава, че той най-нагло е крадял и заблуждавал акционерите, като се е възползвал от служебното си положение и доверието им", заяви пред „Всеки ден" виден финансов експерт. Според нашия източник вариантите за източване на компанията от страна на Китов са два:

Огромни липси в наличностите в складовете и в магазините, които е прикривал във финансовите резултати на компанията, защото акционерите му явно са ги открили късно. При липси стоката трябва да е някъде другаде - безотчетно включена в паралелните бизнеси на Китов. Вторият вариант, за да е печеливш собственият му бизнес, е Китов да е продавал стоката под себестойност от „ТехномаркетДОМО", където е миноритарен собственик, към компании, в които е едноличен такъв, и така да си прибира цялата печалба.

Тези методи са възможни само с пълен контрол върху управленския персонал на поверената му бивша негова компания и участието на главен счетоводител, финансов директор и ИТ мениджър. Така 6 години, след като е продал „Техномаркет" и го е пратил в трета глуха, Китов си го получава обратно с... кредит от КТБ, при това на далеч по-ниска стойност от тази, за която го е продал. Миналото лято Китов дори се похвали, че квесторите на фалиралия трезор са му пратили благодарствено писмо, в което го определят като „изряден кредитополучател на банката".

Източник: Всеки ден
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари