Шеф Ради Стамболов: Това, че Русе припознава торта "Гараш" като своя е фантастично

1
В много домове в Русе, където жителите първи са опитали десерта, все още се пазят стари рецепти
В много домове в Русе, където жителите първи са опитали десерта, все още се пазят стари рецепти Снимка: Община Русе

В Русе за първи път организират празник на сладкарската емблема - тортата Гараш

В него участват близо 20 любители сладкари със свои версии на популярния десерт, който е създаден града в края на 19 век.

През целия ден на площада пред Съдебната палата са разположени и шатри с хладилни витрини със сладки и солени изкушения на месни кулинарни майстори, предаде БНТ.

Известната торта носи името на своя създател австроунгарецът Коста Гараш, който е бил сладкар и управител на първия у нас гранд хотел Ислях хане. В много домове в Русе, където жителите първи са опитали десерта, все още се пазят стари рецепти.

"Когато има орехи и шоколад всичко става. Най-вече шоколадът прави тортата Гараш. Тя става бързо, час и половина е печенето, защото поотделно три блата се пекат. Кремчето като се сложи трябва да престои поне един ден", разказва Веселина Димитрова.

В конкурса се включиха и две момичета на 12 и 10 години, които за пръв път правят торта Гараш. Рецептата открили в интернет.

"Използвахме бита сметана, шоколад готварски черен, натурален и използвахме плодове, за да я украсим", казва Елия.

"Аз приготвих блатовете, те бяха много лесни, просто разбиваш белтъци, не трябва да са на плътна пяна", споделя Мина.

Най-сполучливата торта ще бъде отличена от председателя на журито шеф Ради Стамболов, който ще направи и шоколадови демонстрации.

"Това, че Русе я припознава като своя за мен е едно фантастично нещо, тъй като всеки един град има нужда от своите символи и хората асоциират торта Гараш с Русе", каза още шеф Ради Стамболов.

По-късно през деня шеф Ивайло Димитров от Русе ще представи за първи път сладолед от сом с карамелизирани водорасли, както и специалитета си - студена супа Гараш. А класическата торта ще бъде във формата на пура.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари