Севда Шишманова: Атаката на Иран не е организирана за няколко дни

0
Това беше атака със 170 дрона и 150 крилати и балистични ракети
Това беше атака със 170 дрона и 150 крилати и балистични ракети Снимка: bTV

Това беше атака със 170 дрона и 150 крилати и балистични ракети

Атаката от нощта на събота срещу неделя не е атака, организирана за няколко дни - тя е добре планирана. Това каза в предаването „120 минути“ по bTV журналистът и режисьор Севда Шишманова за наказателната акция на Иран срещу Израел.

В момента трябваше да съм в Израел, но събитията отмениха полета ми. Преживях една особена нощ, с особен поглед към всичко, което се случи – нападението на Иран срещу Израел. Бях като в емоционална капсула, защото полетът ми беше отменен чак в 4 часа призори“, разказа тя.

Според нея усещането е било неописуемо, защото в реално време е проследила тази атака, преброявала е всеки дрон и е преживяла „цялата тази пресата, която е упражнена върху живеещите в Израел“.

В самото начало коментарите бяха, че Иран ще внимава и дори да отговори – това ще е по-скоро символично. Даваше се пример с унищожаването на ръководителя на силите „Кудс“ преди години в Ирак, когато ответният удар беше срещу една американска база и без жертви. Предполагаше се, че ще отвлекат кораб или ще имат някаква символична реакция“, каза още тя.

Според журналистката това, което светът видя в нощта на събота срещу неделя, не е нещо, което е планирано в рамките на няколко дни.

„Това беше атака със 170 дрона и 150 крилати и балистични ракети. Това беше атака, координирана с „Хизбула“. Иран сякаш седеше в сянката на това, което се случваше досега“, уточни тя.

Севда Шишманова коментира още, че вероятно зад атаката срещу Израел на 7 октомври 2023 г. седи също Иран, който работят със своите проксита „Хамас“ и „Хизбула“. Според нея Иран се позиционира по коренно различен начин в Близкия изток.

„Един от големите въпроси е какво следва. Израел каза, че ще отговори на това, но аз съм сигурна, че в цялостната стратегия за Близкия изток ще трябва да бъде намерена някаква нова платформа за установяване на взаимоотношения, която да не е краткосрочна и в същото време в нея да бъдат включени всички засегнати страни. САЩ имат опит в тайната дипломация с Иран – ако мога така да го определя. Не съм сигурна обаче, че това ще е валидно след тази заявка, която Иран даде снощи. Те вече трябва да бъдат поканени официално на масата за преговори“, каза още Севда Шишманова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари