Сертифицираха компактния модулен ядрен реактор на NuScale с мощност 50 MW

1
Модулните реактори имат редица преимущества пред големите конвенционални ядрени реактори
Модулните реактори имат редица преимущества пред големите конвенционални ядрени реактори Снимка: NuScale Power

Модулните реактори имат редица преимущества пред големите конвенционални ядрени реактори

Комисията за ядрено регулиране на САЩ (NRC) обяви завършването на процеса на сертифициране на първия ядрен реактор, разработен от частна компания. Компактният ядрен реактор, проектиран от NuScale, премина успешно всички тестове и предлага редица уникални характеристики: на първо място, той е модулен, което прави доста лесно сглобяването на няколко реактора в клъстери. В същото време се сглобява с помощта на стандартни поточни линии в заводите, откъдето се доставя на клиента напълно готов за използване, пише KALDATA.

Изданието Ars Technica допълва, че модулните реактори имат редица преимущества пред големите конвенционални ядрени реактори. Те са съществено по-евтини, могат бързо да се сглобяват в неособено големи цехове и след това да се транспортират в готов вид, което значително улеснява цялостното им инсталиране. И още, компактните ядрени реактори на NuScale имат система за пасивна безопасност, която при възникване на проблеми, самостоятелно изключва реактора, без намесата на оператор.

Конструкцията на ядрените реактори на NuScale е уникална и те се базират на технологии, съвсем различни от използваните в сегашните стандартни реактори технологии.

Самият процес на сертификация започна през 2016 година, а през 2020-та тяхната конструкция бе обявена за безопасна от регулаторните органи на САЩ. Сега NuScale получава необходимия сертификат, който всъщност е и лиценз за производството на новите модулни ядрени реактори.

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -2
    5
    Дп 4
    При социализма, по-умните ги пращаха да учат в училища за атомна енергетика - имам съученици които отидоха в такива училища. Едва ли е голяма философия да се произвеждат и касети, щом и Иран правят обогатяване на уран … За съжаление докато в България имаме разни ъкъли дето се правят че разбират от всичко, работите едва ли ще тръгнат скоро.
  • -3
    4
    до 3
    Говорех за горивото, а не за урана. :) Прочети малко повече.:) Иначе в Бухово и Яна, квартали на София се копаеше уран. Та като изкопаваме толкова много уран, защо не си правим касетите сами, бе интелектуалец?:))))
  • 3
    3
    До 1
    От Wikipedia: "През 1988 г. в България работят 47 уранови мини, с общ добив от 662 тона за съответната година, което е било 1,5 % от световния добив." .... "Към 2014 г. доказаните запаси уран на територията на България се равняват на 35 374 тона. ". ....
  • -1
    2
    До Русенец
    Вярно казваш.Отдавна руснаците изпревариха САЩ.Сега обаче прочита е насочен към запад и ЕС. Току виж някой журналист или творец на статия останал без месечната издръжка от НПО-то.Руснаците направиха плаваща атомна електроцентрала и я изпратиха в далечният изток за нуждите на местното население и икономика.Закачиха един влекач и я закараха някъде на 8000 км.източно от Москва.
  • -2
    1
    русенец
    Няма нищо уникално в случая, Росатом от години предлага такива модулни реактори. Иначе този начин на снабдяване на отдалечени обекти с електричество и топлина е незаменим. Имам само един въпрос, откъде ще вземат горивото и циркония за касетите.:) Някой да ми припомни кой произвежда практически 70% от горивото и 100% от циркония.:)))
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари