Сергей Лавров: Зеленият преход е принудително наложен от Запада

0
Руският външен министър обвини Запада в натиск към страни, които не са икономически подготвени
Руският външен министър обвини Запада в натиск към страни, които не са икономически подготвени Снимка: ЕРА/БГНЕС

Руският външен министър обвини Запада в натиск към страни, които не са икономически подготвени

Руският външен министър Сергей Лавров обвини Запада, че с опита си бързо да премине към зелена енергия и натиска си върху трети страни да сторят същото предизвиква криза на глобалния петролен и газов пазар, предаде Ройтерс и БТА.

"Причините за отрицателните тенденции в енергийния сектор са безотговорните действия на целия Запад, когато той реши да осъществи принудително зеления преход и да го наложи и на други страни, които не са готови икономически за това", заяви Лавров в телевизионен коментар.

Той заяви, че бойкотът на западните страни върху руската енергия в отговор на войната в Украйна е "причинил значителни щети на глобалната енергийна сигурност. Тези стъпки са довели до прекъсване на историческите вериги на стойността, скъпоструващо глобално разпределение на енергийните потоци и по-високи разходи за трансакции и логистика".

Лавров подчерта, че взривяването на тръбопроводите "Северен поток" миналата година е лишил континента от евтин газ и го е направил по-зависим от вноса от САЩ.

Коментарите му съответстват на отдавнашния наратив на Москва, че санкциите са имали една единствена цел и западните страни са допуснали сериозна грешка, като са се отказали от руската енергия.

Санкциите удариха сериозно руския газов гигант "Газпром", който загуби голяма част от европейските си пазари и принудиха Русия да увеличи рязко продажбите на петрол на по-ниски цени за страни като Китай и Индия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари