Сергей Лавров защити инвазията в Украйна пред Съвета за сигурност на ООН

3
Руският външен министър Сергей Лавров разкритикува Запада и НАТО, които от години заплашват сигурността на Русия
Руският външен министър Сергей Лавров разкритикува Запада и НАТО, които от години заплашват сигурността на Русия Снимка: ТАСС

Руският външен министър Сергей Лавров разкритикува Запада и НАТО, които от години заплашват сигурността на Русия

Пред Съвета за сигурност на ООН руският външен министър Сергей Лавров обвини Запада в хегемонистични планове и защити инвазията на страната си в Украйна, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Украинският въпрос" не може да се разглежда изолирано от геополитическите събития, при които НАТО от години заплашва сигурността на Русия в региона", заяви днес Лавров в централата на световната организация в Ню Йорк.

"Става въпрос за това как международните отношения ще продължат да се оформят - чрез установяване на здрав консенсус на основата на баланс на интересите или чрез агресивно и нестабилно напредване на хегемонията на Вашингтон", каза той.

Белязаното от полемика заседание на най-важния орган на ООН беше свикано от Русия. В светлината на руската агресия в Украйна срещата, наречена "Ефективна многостранност чрез защита на принципите на Устава на ООН", беше възприета като провокация от много държави.

Москва на свой ред се оплака, че САЩ не са издали визи на руски журналисти, които да придружат Сергей Лавров.

Пред най-важния орган на ООН руският външен министър Сергей Лавров разкритикува Запада и защити инвазията на страната си в Украйна.

Заседанието беше обявено от Москва като посветено на защитата на принципите на Устава на ООН. Остри полемики предизвиква фактът, че Русия е ротационен председател през април на Съвета за сигурност. Критика към Кремъл отправи и генералният секретар на ООН.

"Изправени сме пред безпрецедентни и взаимосвързани кризи. Но многостранната система е подложена на по-голямо напрежение, отколкото когато и да било от създаването на Организацията на обединените нации. Напрежението между големите сили е исторически високо, както и рисковете от конфликти в резултат на злополука или грешна преценка. Нахлуването на Русия в Украйна в нарушение на Устава на Организацията на обединените нации и международното право причинява огромни страдания и разрушения на страната и нейния народ и допринася за глобалните икономически промени, предизвикани от пандемията COVID-19", посочи Антониу Гутериш.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    Bonkerz
    Как НАТО ще застрашава сигурността й, като Русия има ядрено оръжие, за да защити териториалната си цялост? През 1994 г., в меморандума от Будапеща Украйна наивно се отказва от 1500 ядрени бойни глави, в замяна на гаранция за суверенитета си от САЩ, Великобритания и Русия, и помощ в случай, че стане обект на агресия. Ако си ги бяха запазили сега нямаше да бъдат нападнати. А сега всяка откачена държава и всеки мюсюлмански фундаменталист ще иска да се сдобие с ядрено оръжие... Центъра на ракетостроенето в СССР е бил в украинския град Днепропетровск.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ако след петдесет не си харесвате живота, то сипете си още петдесет!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари