Сена удави Париж

0
Градът е под вода, а реката стигна рекордните 6 метра
Градът е под вода, а реката стигна рекордните 6 метра Видео: NOVA

Париж отново под вода.

Интензивните дъждове от последните дни станаха причина за рекордно покачване на нивото на Сена и десетки наводнения, които предизвикаха хаос в обществения живот на френската столица.

Париж се готви за ново стремително покачване на нивото на Сена, а пикът се очаква този уикенд, когато според специалисти водата ще прехвърли рекордните 6 метра, при нормално равнище от 2 метра.

За да предпази част от своите шедьоври от водната стихия, „Лувърът” затвори голям брой зали. Хаос и в обществения транспорт, където има затворени спирки на метрото и спрени влакови линии. 

Едва съвзел се от големите наводнения преди година и половина, Париж отново потъна под вода. Интензивните дъждове от началото на годината станаха причина за водни бедствия в цялата страна. В 15 департамента все още е обявен оранжев код за опасност от наводнения и преливащи реки. Особено тежка е ситуацията в Парижкия регион.

Напълно спрян е речният транспорт по река Сена. Пълна забрана за всички кораби до ново нареждане. Недостъпни за пешеходци и автомобили са кейовете по реката. А прогнозите за този уикенд са повече от плашещи.

Очаква се нивото на Сена да достигне рекордните 6.20 метра, което е с 10 сантиметра повече от последното голямо наводнение през юни 2016 г., което причини материални щети за над 1 милиард и 400 милиона евро – финансов шок, от който страната все още се съвзема.

Ще се сбъднат ли мрачните прогнози предстои да видим, а въпреки лошите метеорологични условия Париж продължава за бъде притегателна сила за туристи – този път дошли да заснемат зрелищното водно бедствие на преливащата Сена.

Източник: NOVA
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари