Семейство от Русе се отказа от помощта на Фонда за лечение на деца в чужбина

1
80 000 лева не достигат на Лори за операция в САЩ
80 000 лева не достигат на Лори за операция в САЩ Видео: NOVA

Семейство Ангелови от Русе се отказаха парите, които Фондът за лечение на деца в чужбина е отпуснал и започнаха съдебна битка срещу него. 

На пръв поглед звучи нелогично, но това е единственият избор на родителите, за да осигурят адекватно лечение на детето си, предава NOVA.

След пет дни малката Лора ще навърши две години, а за да бъде спасено крачето й, трябва да се направи операция в САЩ, и то още до края на годината. Това е единственият шанс  детето да бъде излекувано от рядко заболяване.

Нейната диагноза е дефицит на бедрената кост. Случай, какъвто се среща веднъж на 250 хиляди раждания. Затова едното й краче засега е с 10 см по-късо от другото и с годините разликата ще се увеличава.

В Европа няма добра медицинска практика с такива случаи и родителите на Лори намират специалист в САЩ. Д-р Пейли от Флорида  дава прогноза за 100-процентово възстановяване, ако той направи операцията. А тя е скъпа и първото, което родителите правят, е да се обърнат към Фонда за лечение на деца в чужбина. Въпреки че диагнозата носи името на професора от Флорида, семейството получава указания за лечение във Виена и сума малко над 13 хиляди евро. И то за операция, каквато не е правена в Европа.

Заради отказ на фонда да изслуша аргументите на родителите, те решават да се откажат от тези пари и за да имат право да направят собствена кампания за набиране на средства. И получават огромна подкрепа от хора не само от Русе

До края на годината трябва да се съберат още около 80 хиляди лева за операцията в САЩ. След като от клиниката във Флорида разбрали, че държавата няма да помогне, направили отстъпка в цената за операцията на Лори.

“Борим се вече 10 години да има отговорни за лечението на децата в България. Съответните институции обаче не искат да поемат отговорност. В момента се случва същото. Прехвърлят фонда към касата, където не е ясно кой ще носи отговорност , каза в студиото на “Здравей, България“, председателят на  инициативата "Спаси, дари на"  Десислава Хурмузова.

Според нея парите за лечение са достатъчно, но друг е въпросът дали министерството е искало да ги осигури. “Разгромът на фонда преди две години беше на първо място заради пари“, допълни тя.

“Това, което нас ни притеснява, е че я няма подкрепата от страна на държавата към родителите. Няма ясно разписани разпоредби и никой не знае какво ще се случи", казва адвокат Христина Николова.

Десислава Хурмузова и Христина Николова заявиха, че нямат информация колко деца се нуждаят от операция и чакат.

“Регистърът беше унищожен. В момента има нещо като регистър, но само родителите могат да проверяват заявлението на детето.  Обществеността не може да види какво става“, каза Десислава Хурмузова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари