Семейства от България и Турция си размениха бъбреци

1
Двете семейства ще бъдат свързани до живот чрез кръстосана бъбречна трансплантация
Двете семейства ще бъдат свързани до живот чрез кръстосана бъбречна трансплантация Снимка: Sabah.com.tr

Две семейства - от Турция и България - ще бъдат свързани до живот чрез кръстосана бъбречна трансплантация, пишат турският в. "Сабах" и сайтът "Бакъш".

Турчинът Завит Ерик от град Ван е дарил бъбрек на живеещия в България Ибрахим Емин, а единият от бъбреците на Сатифе Емин - съпругата на Ибрахим, е бил трансплантиран на Халиме Ерик, съпругата на турчина от Анадола.

"Като преродена съм", споделя 51-годишната Халиме Ерик, майка на 12 деца и баба на 30 внуци, цитирана от "24Родопи". Въпреки че има толкова голямо семейство, никой от членовете му не е бил подходящ за донор на Халиме, уточнява "Сабах". Спасение тя намерила отвъд държавната граница на Турция - в България, където Ибрахим Емин също имал нужда от донор.

Кръстосаната трансплантация е била извършена от турския хирург проф. Хамди Каракаялъ. Той обяснява, че реципрочното донорство е шанс за лечение за болните, които имат потенциални донори, но те не са от подходящата кръвна група.

Подобна трансплантация на бъбреци е правена и през 2014 година между Мариян Георгиев от Ловеч и Метин Аслан от Малатя.

"Тогава майката на Мариян Татяна даде бъбрека си на Метин, а един от бъбреците на баткото на Метин - Ниязи, бе трансплантиран на Мариан", отбелязват медиите в южната съседка.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари