Село Буковлък ще бъде "запечатано"

0
Заради огнище на коронавирус в шивашка фабрика, трето селище минава под карантина
Заради огнище на коронавирус в шивашка фабрика, трето селище минава под карантина

Заради огнище на коронавирус в шивашка фабрика, трето селище минава под карантина. Точно в полунощ плевенското село Буковлък ще бъде "запечатано".

Новината, че селото ще бъде поставено под карантина за 14 дни стигна до местните днес по обед. Причината е, че четирима жители са дали положителни проби за коронавирус. Те са шивачки от заразения цех на шивашкото предприятие в Плевен, за което тази сутрин от Националния оперативен щаб съобщиха, че установените заразени там са вече 24.

Положителните проби са на служители в един от цеховете на голямо шивашко предприятие за мъжка конфекция в Плевен. Те станаха ясни, след започналото тестване на персонала заради хоспитализирана тяхна колежка с COVID-19.

"На 19 април взехме на 12 проби от работещи, от които 4 бяха положителни и това ни даде повод да разширим значително изследването и от вчера от издаваните 33 проби на контакти лица – 19 са положителни. Всички те с изключение на един техник са без симптоми, но са положителни", съобщи д-р Ангел Кунчев, цитиран от bTV.

В предприятието работят около 1000 души.

Засега се тестват само контактните на болната от цеха - 100 човека.

„Тези, които са положителни, те задължително преминават на една дългосрочна, почти цял месец карантина - 28 дни. Другите, които са контактни тях и отиват на 14 дневна карантина. Няма как цялото предприятие да бъде тествано", заяви Атанас Гарев, директор на РЗИ - Плевен.

Четирима от заразените са от село Буковлък. Кметът е потърсил съдействие от институциите още снощи, а карантината става факт от полунощ.

"Ситуацията го налага това нещо. При положение, че има 4 официално, неофициално сигурно са не знам, сигурно са десетки вече", каза Росен Русанов, кмет на село Буковлък.

„Да стане известно на тази компактна ромска общност в селото, че нещата са сериозни и се изисква силно спазване на карантинните мерки“, съобщи кметът на Плевен - Георг Спартански.

Карантината в Буковлък влиза в сила в полунощ.

От кмета на селото стана ясно, че всеки момент очакват заповедта на министъра за карантиниране на населеното място.

Междувременно тестването в шивашкото предприятие ще продължи и утре. Към днешна дата в болница с коронавирус са петима души, като състоянието на един от пациентите е критично. Останалите са стабилизирани.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари