Сдружение „Кинопамет“: Боил Банов да отложи София Филм Фест поне с един месец

0
В емблематичната Зала 1 на НДК се очакват и над 300 видни чуждестранни гости, в това число и от страни, засегнати вече от заболяването COVID-19
В емблематичната Зала 1 на НДК се очакват и над 300 видни чуждестранни гости, в това число и от страни, засегнати вече от заболяването COVID-19 Снимка: БГНЕС

На 24-тия София Филм Фест, който се открива на 12 март т.г. в емблематичната Зала 1 на НДК в София, се очакват и над 300 видни чуждестранни гости, в това число и от страни, засегнати вече от заболяването COVID-19.

Във връзка с препоръките да не се организират масови събития на закрито заради инструкциите на СЗО заради коронавирус, разумното и единствено правилно решение е да се отложи началото на 24-ото издание на София Филм Фест /СФФ/ поне с 35-40 дни, предлага сдружение „Кинопамет“.

В момента се наблюдава усложнена епидемична ситуация и нова грипна вълна от вирус тип “Б“ в редица области в страната, както и увеличена заболеваемост от остри респираторни инфекции, а в тази връзка от Националния оперативен щаб за коронавирус изрично предупредиха, че струпването на големи групи хора на едно място създава предпоставки за епидемиологични рискове, аргументират се от сдружение „Кинопамет“.

Безспорен факт е, че София Филм Фест всяка година по традиция е най-очакваното и най-масово посещаваното културно събитие на закрито не само в столицата, но и в страната, а на официалното откриване на този така престижен форум в Зала 1 на НДК, както и при връчването на наградите на феста, в нея винаги има и много правостоящи почитатели на киното, припомнят от гражданското сдружение. При създалата се усложнена епидемична ситуация не е ясно и как точно ще посрещнем и очакваните от организаторите над 300 видни чуждестранни гости на София Филм Фест, а би било малко обидно към тях, ако ги настаним веднага след пристигането им под строга карантина и наблюдение за цели 14 дни в хотелските им стаи в София, отбелязват от сдружение „Кинопамет“.

Решението за отлагане на СФФ и за пренасрочването му за втората половина на месец април 2020 г. като превантивна мярка срещу коронавируса трябва да бъде взето още в близките дни именно от министъра на културата Боил Банов, тъй като той е принципал на Националния дворец на културата, подчертават от „Кинопамет“. Отлагането на 24-ото издание на София Филм Фест с един месец ще донесе известни финансови загуби за организаторите му, но те е редно да бъдат изцяло поети и компенсирани на 100 процента от Министерство на културата /МК/, тъй като културното ведомство по дългогодишна традиция е партньор на СФФ при подготовката и при провеждането му, посочват от сдружението. В МК спокойно и с лекота могат да осигурят въпросните допълнителни средства за СФФ, като си намалят протоколните и представителни разходи, както и като „орежат“ например предвидения сериозен финансов ресурс за чиновнически командировки в чужбина, препоръчват от сдружение „Кинопамет“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари