Съвети за по-безопасно шофиране през есента

0
Освен автомобилите, трябва да се пренастроят и шофьорите
Освен автомобилите, трябва да се пренастроят и шофьорите

През есента автомобилът изисква специална поддръжка.

Освен него пренастройка трябва да направят и шофьорите, пише automedia.investor.bg. Следващите съвети ще ви помогнат да бъдете по-спокойни при пътуване.

Внимавайте за листата – на шосето и върху колата

Повечето шофьори карат по-внимателно на сняг, но на замърсени шосета не намаляват скоростта. Мократа шума или калта по земята могат да бъдат много хлъзгави. Спирачният път се удължава. Под листата често се крият дупки или камъчета.

Листата могат да предизвикат проблем и когато покрият водните отвори пред челното стъкло. Ако те бъдат запушени, в купето може да проникне вода. Тя води до неприятни миризми, образуване на плесен или технически дефекти.

Виждайте и нека ви виждат

През есента безупречната осветителна система на автомобила е особено важна – не само за да виждате добре, но и за да бъдете разпознаван рано от другите участници. Късите светлини трябва да бъдат включвани рано, защото дневните светлини на съвременните автомобили бързо достигат границите си при здрач и лоша видимост.

Не забравяйте чистачките. Ако те са напукани или износени, перата трябва да бъдат сменени. При замърсяване може да помогне почистване с препарат или шампоан за кола.

Внимавайте с атмосферните условия

Есента носи не само дъжд, тъмнина и мъгла, но и много вятър и от време на време дори бури. При възможност не паркирайте автомобилите си под дървета – в противен случай падащите клони могат да причинят значителни щети. За да контролирате автомобила си в случай на непредвидени пориви, скоростта трябва да бъде адаптирана към условията.

Препоръчва се предпазливост особено при мостове или горски пътища, където опасен е силният страничен вятър. Само тези, които държат двете си ръце на волана, могат да реагират бързо и да противодействат, ако е необходимо. А тези, които пътуват с ремарке, просто трябва да избягват такива дни.

Дивеч на пътя

През есента, особено рано сутрин, се стига до много аварии с диви животни. Животните се хранят по това време на деня или се връщат в местата за почивка, пресичайки шосето. Затова трябва да се внимава особено по пътищата покрай нивите и горите, дори и да няма пътни знаци. Един елен или дива свиня често могат да бъдат последвани от повече животни от стадото. Ако на пътя или до него се появят диви животни изключете дългите светлини и натиснете клаксона. Силната светлина обърква животните, те губят ориентация и често хукват инстинктивно към източника й. Ако сблъсъкът е неизбежен, дръжте здраво волана и натиснете спирачката. Избягвайте рискови избягващи маневри. Сблъсъкът с друга кола или дърво обикновено е по-опасен от сблъсъка с животно.

Правилно облечени карате по-безопасно

Времето на тениските и тънките пуловери приключва през есента, когато идват дебелите якета и палта, особено рано сутрин. Често обаче топлите дрехи не са подходящи за шофиране. Ако носите твърде дебели дрехи, движенията ви зад волана няма да бъдат правилни. Освен това може да се стигне до така наречената ситуация „без колан“.

Предпазният колан вече не е стегнат към тялото, защото отдолу се е образувала празнина и в случай на удар няма да ви защити оптимално. Това важи особено за децата, които са пристегнати на мястото си с яке.

В по-тъмния сезон особено важна е задължителната предпазна жилетка. Проверете отново дали тя е на борда - в идеалния случай трябва да има такава на всички пътници.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари