Съветът за сигурност на ООН заседава извънредно заради хаоса в Хаити

0
Въоръжени банди, които контролират голяма част от страната, започнаха координирани усилия да свалят премиера Ариел Анри
Въоръжени банди, които контролират голяма част от страната, започнаха координирани усилия да свалят премиера Ариел Анри Снимка: AP / Odelyn Joseph

Въоръжени банди, които контролират голяма част от страната, започнаха координирани усилия да свалят премиера Ариел Анри

Съветът за сигурност на ООН проведе извънредно заседание заради относно обхванатия от насилие Хаити, след като САЩ засилиха натиска върху напусналия страната премиер Ариел Анри да постигне политическо споразумение.

Въоръжени банди, които контролират голяма част от страната, започнаха координирани усилия да свалят Анри миналата седмица, атакувайки летището, затворите и полицейските участъци и заплашвайки с пълномащабна гражданска война. САЩ призоваха премиера да проведе свободни избори, но не настояха за оставката му - ключово искане на влиятелния лидер на бандитите Джими "Барбекю" Шеризие, пише АФП, цитирана от БГНЕС.

Анри е на власт след убийството на президента Жовенел Мойс през 2021 г. и трябваше да напусне поста през февруари, но вместо това се съгласи на споразумение за споделяне на властта с опозицията до провеждането на нови избори. Шеризие предупреди във вторник, че влошаващият се хаос ще доведе до гражданска война и масово кръвопролитие, освен ако Хенри не отстъпи.

Най-малко 15 000 души са избягали от най-тежко засегнатите части на Порт-о-Пренс, а ръководителят на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк каза в сряда, че ситуацията е "непоносима" с 1193 души, убити в цялата страна тази година от групово насилие. На фона на последните вълнения, Анри не може да се върне в страната си.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    фена на Путин
    "относно обхванатия от насилие Хаити, след като САЩ засилиха натиска върху напусналия страната премиер Ариел Анри". Сащ съсипва поредната си жертва. Но нито ООН, нито медиите са на подобно мнение.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари