До две седмици САЩ обявява война на Китай?!

0
Операцията е неизбежна и лично е одобрена от Барак Обама
Операцията е неизбежна и лично е одобрена от Барак Обама

Водещото американска издание в Тихоокеанския регион, списанието The Diplomat, съобщава за намерението на Пентагона в следващите две седмици да изпрати военни кораби в  спорния район на Южнокитайско море, където Китай насипва изкуствени острови.

Операцията е обусловена от изискванията на САЩ за свободна навигация в региона, информира Другите новини.

В този региона вече са насипани 12 острова, на които спешно са построени от китайските строители военни бази. По този начин Китай иска да се укрепи на огромна площ в морето, за която претендират още няколко съседни страни, от Виетнам и Филипините до Япония и Южна Корея.

Тази информация, с позоваване на анонимни военни, също потвърдиха и  Таймс и Файненшъл Таймс. Изданията съобщават, че операцията е неизбежна и лично е одобрена от Барак Обама.

При това преминаването на военните кораби на САЩ в 12-милната териториална зона на Китай, която САЩ не признават, с висока степен на вероятност може да предизвика конфликт, дори и военен сблъсък.

Също така се съобщава, че на четири от 12-те нови изкуствени острови вече има китайски военни бази с различна степен на готовност, така че Китай не може да позволи на никой от потенциалните си врагове да реализира  маршрути на военни кораби в близост до тези бази от съображения за сигурност.

Източник: ДРУГИТЕ НОВИНИ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари