Сърбия изпрати протестна нота до Хърватия, която определи Вучич като руски сателит на Балканите

0
Хърватският външен министър заяви, че сръбския президент трябва да реши на коя страна е, на Русия или на Европейския съюз
Хърватският външен министър заяви, че сръбския президент трябва да реши на коя страна е, на Русия или на Европейския съюз Снимка: ЕПА / БГНЕС

Хърватският външен министър заяви, че сръбския президент трябва да реши на коя страна е, на Русия или на Европейския съюз

Сърбия изпрати протестна нота до Хърватия, след като хърватският външен министър Гордан Гърлич Радман определи сръбския президент Александър Вучич като руски „сателит" на Балканите, съобщи Асошиейтед прес.

Вчера Гърлич Радман каза пред телевизия Н1, че Вучич трябва да реши на коя страна е, на Русия или на Европейския съюз, „защото е невъзможно и неудобно да се седи на два стола по едно и също време", припомни БТА.

Той не би трябвало да има голяма дилема", каза хърватският външен министър и добави, че Вучич може да остане съюзник на Москва, но и че няма да бъде търпяно „зловредното" руско влияние, което може да подкопае стабилността на Западните Балкани.

От своя страна сръбският президент реагира гневно и написа в Инстаграм, че „хърватският министър не само грубо се намесва във вътрешните работи на Сърбия, но и както обикновено обижда сръбския народ и заплашва гражданите" на Сърбия.

Гърлич Радман е прав за едно нещо: може би аз съм нечий сателит (...) но никога не съм бил ничий слуга, което не може да бъде казано за Гърлич Радман", допълни Вучич.

В протестната си нота сръбското министерство на външните работи заявява, че очаква в бъдеще хърватските официални лица „да се въздържат от изказвания, които представляват намеса във вътрешните работи на Сърбия и да водят политика на помирение и добросъседски отношения между двете държави".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари