Сърбия и Унгария заплашиха България след увеличаването на транзитните такси по "Балкански поток"

0
На 14 октомври България въведе данък върху руския газ, доставян през нейна територия за трети страни
На 14 октомври България въведе данък върху руския газ, доставян през нейна територия за трети страни Снимка: БГНЕС

На 14 октомври България въведе данък върху руския газ, доставян през нейна територия за трети страни

Решението на България да увеличи таксите върху транзита на природен газ от Русия е противоречива стъпка срещу Унгария и Сърбия, която застрашава безопасните доставки на енергия в тези две страни, се казва в съвместното изявление на унгарското и сръбското правителство, публикувано днес на уебсайта на правителството на Унгария, предаде БГНЕС.

"Европейският съюз не е налагал санкции върху доставките на природен газ от Русия, така че аргументът на българския министър-председател е напълно неверен. Това решение е в разрез с европейската солидарност и застрашава енергийната сигурност на страните членки на ЕС и страните кандидатки", се казва в изявлението, подписано от сръбския министър на финансите Синиша Мали и унгарския министър на външните работи и търговията Петер Сиярто.

В съобщението се подчертава, че Белград и Будапеща ще координират позициите си и няма да оставят едно "враждебно българско решение без адекватен отговор".

На 14 октомври България въведе данък върху руския газ, доставян през нейна територия за трети страни. Ден по-късно сръбският президент Александър Вучич поиска да проведе разговор с Румен Радев по повод на решението за увеличаване на транзитните такси, което беше одобрено от нашия парламент. Сърбия внася руски природен газ от България по „Балкански поток“, който е продължение на „Турски поток“. Тръбата е собственост на българската държава

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 10
    5
    Чичо Чеп
    Нашите мъпети правят това, което им наредят от ПОСОЛСТВОТО! Това е измислил Кен, това правят. Не върви да я гръмнат като германската тръба, защото не е под вода и ще я оправят бързо, затова дигат таксите. Били сме се скарали със съседите, боли го Кенчо кенчето! А то всички купуват руска газ, ама така директно без посредници не е евроатлантически коректно!
  • 7
    4
    до 2
    На България не й трябва шенген. Трябва и да излезе от европейския съюз преди да се разпадне и да я повлече със себе си. Защото неговот сгромолясване ще е катастрофално.
  • 7
    3
    до Хаха
    Но кретенията на Кокорчо ще плаща данъкоплатеца...аман от такива "умници"като теб!
  • 3
    2
    и да хахаш и да махаш
    газопровода не е изграждан с бюджетни средства, а с пари на Булгартрансгаз, има сключен дългосрочен договор след търг и за всяка промяна на цената на преноса има процедура за извършването и. Оттук на сетне или този закон ще е мъртвороден или Булгаргаз ще фалира и ще бъде заместен с наша частна фирма, а за нарушаване на договора може да има и арбитраж, да не говорим, че си създадохме нов враг в ЕС и Шенген ще го гледаме през крив макарон!
  • -2
    1
    хаха
    ами след като тръбата е заплатена с пари на българския данъкоплатец, минава през българска земя и без отклонения към нашата газопреносна мрежа, не виждам никакви проблеми да си въвеждаме каквито искаме такси и увеличения. Иначе тръбата ще е от полза само на Путин :)
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари