Самотните бащи са с по-уязвимо здраве

0
Все повече деца по света живеят с един родител
Все повече деца по света живеят с един родител

Самотното родителство е изключително предизвикателство за майките, но и за бащите, които отглеждат сами децата си.

Оказва се, че рискът от преждевременна смърт е повече от два пъти по-висок при самотни бащи, отколкото при самотни майки или семейства, сочи изследване, което е направено в Канада и публикувано в The Lancet Public Health.

Целта на изследването е да се изостри общественото внимание върху проблема и самотните бащи да получават повече подкрепа от здравните институции. То е направено върху 40 500 души между 2000 и 2012 г., предаде БГНЕС.

Резултатите сочат, че при 871 бащи без партньорка, смъртността достига 5.8 на хиляда, при самотни майки този процент е 1.7 на хиляда, а при семейни двойки с деца е 1.9 на хиляда. Не е установена точна причина за тези резултати, но учените подозират, че става въпрос за стрес и нездравословен начин на живот – небалансирано хранене, липса на странична подкрепа.

Все повече и повече деца по света живеят с един родител, заради раздяла на майка им и баща им. Според демографа от ООН Джоузеф Чеми през 2016 г. от 2.3 млрд. деца по света, 14%, или 320 млн. живеят само с един родител.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари