Самолет ръждясва приземен до река Дунав

0

Истински пътнически самолет повече от 30 години стои приземен до река Дунав.

Дълго време машината е била учебна база за децата от Силистра, но преди 14 години парите за поддръжката й свършват. Днес самолетът все още е там, край реката, но сам. Хората от квартала обаче не искат тази грозна и тъжна гледка и търсят начин районът да бъде облагороден, а самолетът - ремонтиран и превърнат в сцена за таланти, пишв 24 часа.

В далечната 1986 година от гражданската авиация подарили самолета на местната власт. Напълно оборудван той се оказал добър вариант за запълване свободното време на учениците.

Имало е работещи компютри за занимания на децата и оборудвана кабина, в която да усетят учениците какво е да бъдеш пилот на самолет.

Предоставен е бил на тогавашният център за научно и техническо творчество, парите обаче започват да не стигат и дейността на авиоцентъра е прекратена. С годините мястото запустява, самолетът ръждясва.

За да бъде въведен в експлоатация е нужно да бъдат ремонтирани ел.инсталацията и климатизацията, както и да отговаря на всички изисквания за пожарна безопасност.

Всеки ден живущите в района преминават покрай него и си спомнят, че някога там е имало живот. Мнозина са израснали и все още живеят в този квартал. За тях гледката е грозна и тъжна. Искат да променят нещата и се опасяват, да не дойде ден, който самолетът ще бъде нарязан за старо желязо.

След запитване до Общината става ясно, че на този етап пари за реновиране на самолета и зоната около него, няма.

Но пък липсата на финансиране не е в състояние да спре хората.

Група ентусиасти вече са направили проектно предложение и очакват да получат отговор за финансиране с което на първо време да облагородят градинката.

Планират поставянето на уреди за стрийт-фитнес, за детска площадка, за отдих.

По-младите си представят как стълбата към самолета може да се превърне в импровизирана сцена за таланти. Нов живот на самолета може да бъде даден и като бъде изрисуван с графити от млади художници.

От местния бизнес са обещали и безвъзмездна помощ, а хората от квартала – доброволен труд.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари