Сагата с пилона на Рожен - странно разбиране за патриотизъм

2
В България очевидно всеки може да прави всичко, стига да поиска
В България очевидно всеки може да прави всичко, стига да поиска Снимка: Фейсбук

В България очевидно всеки може да прави всичко, стига да поиска

Художествената литература рядко е скучна. Например: ражда се идея небивалица и колкото по-безумна става, толкова повече слава събира; хора с власт, без, от близо, далеч, медии, институции... се суетят край нея, докато стане реалност. Накрая - нищо. Всички са отгледали огромна глупост. Нито са щастливи, нито по някакъв начин имат полза от нея. Този сюжет, застъпен в многобройни романи, има две продължения. Оптимистичен - на финала хората съзнават глупостта си, самоиронията им подсказва надеждата втори път да не правят така. Песимистичен - не я съзнават, след което се озъртат за нова, на която да се посветят, пише Николай Иванов във вестник СЕГА.

Сагата с пилона на Рожен е подобна. Национално знаме с площ 1 декар ще са развее на стълб 111 метра висок. Диаметър в основата - 3 метра. Кратер върху поляната - по-голям. Повечето българи разбраха едва сега за начинанието, когато багер започна да унищожава тревата.

Но истината е, че то тече от месеци, а идеята е подкрепена от хиляди дарители, общественици, дори и държавата. Зад нея стои смолянска фондация, която преди това е направила пилон в Разлог, пърформанс с опънато голямо знаме в Родопите и т.н. И защо е всичко, каква е целта? На сайта на инициативата четем: "Пилон Рожен ще е най-високия в Европейския съюз и ще бъде поставен на внушителната надморска височина от 1430 м. 14-mu по височина в cвema. Cuмволизира пробуждането на духа. Hовото начало, om което uмаме нyжда днес, е въnлъmено в цuфраmа 1. Така националният флаг на България ще се развее на най-високия пилон на най-високото място в цял свят!". Пилонът щял да е притегателен ценmър на българския патриотизъм, вgъхновенuе за нацuяmа, гордост, ще развива туризъм, качената на 111 метра "енергия" щяла да се "усеща в цяла Българuя"...

Метрите били 111, понеже 111 000 квадратни километра е площта на България.

Но това не е всичко. В основата му ще има карта с административните области на страната. Всяка област ще бъде с гравирано "послание към бъдещето". Текстовете са предоставени от администрациите и представляват според организаторите "палитра от емоции". Подчертавали "приноса на всеки регион към развитието на България и нейната история и култура през вековете". Опредметени нещата изглеждат така: "Оттука започва България" за област Шумен; но България почва и от Видин: "Оттук започва България - посети и остани!"; Бургас: "Морето не е измислица и щастието съществува"; София (област, не град): "Туптящото сърце на България - ритъма на бъдещето!" И т.н. Някои от изреченията са плод на детски конкурси, така детски недомислици (без подрастващите да са виновни, разбира се) са оставени, без майтап, да пребъдат във вековете. Трябва да се отчете, че в асамблеята "Знаме на мира" навремето имаше далеч по-голям вкус.

След всичко това коментарът може да бъде само един: Що за глупост? Защо? Тъй като някои от качествата и състоянията в живота не подлежат на измерване и логическо обосноваване, нямаме намерение да доказваме, че всичко това е наистина глупост. Тя просто е факт, а интелигентните хора я усещат.

Все пак може да бъдат казани няколко "по-дребни неща". Да унищожаваш такава чудна природа с бетон и метал, завинаги!, е непростимо - естетически и интелектуално!

Да възпитаваш по-този начин родолюбие е и смешно, и обидно! Такава "еманация на духа" до мизерстващата обсерватория в съседство (вместо да й помогнеш) - ... (липсват налични думи, с които да се опише). В крайна сметката темата опира до това кой какво може да прави в България. Оказва се, всеки - всичко. Просто някой решава, взема си съответните разрешения и действа. Така утре край Рилските езера може и "първа площадка в света за посрещане на извънземни" да се появи.

На финала отново литература. "Изведнъж в небето над Борисовата градина се чу шум и бавна сянка се понесе над дърветата, а нямаше и следа от облак. Всички мигновено вдигнаха глави нагоре. Българското знаме, носено от 300 дрона, както обявиха в новините после, летеше в небето над нас. Най-голямото българско знаме, кандидат за Рекордите на Гинес. Имаше нещо странно в цялата гледка, нещо като постапокалиптичен филм, в който всички времена са се смесили. Дроновете жужаха тържествено, теглейки знамето, чийто край се не виждаше. Отдолу някакви хора с гащи и пушки от XIX век хвърляха капите си във въздуха и викаха урааа". Откъсът е от "Времеубежище" на Георги Господинов. Никога не ще се разбере изкуството ли имитира живота или животът - изкуството.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    10
    daskal
    Вижте каква красота е наоколо - поляни, борови гори, чиста природа... Защо просто не ги оставят на мира? Това дори не е "странно разбиране за патриотизъм", а чиста проба комплексарско малоумие.
  • -1
    9
    До бай Чеп
    Правилно си определил името си, само дето и за чеп за зеле не ставаш. Напротив, всеки българин би се радвал на българския флаг, само гномите от ВГЪЗРАЖДАНЕ, АТАКА и пенсиите на Корнела от БСП им се иска това да е знамето на Империята на злото. Даже въжделеят не за новия флаг с трите цвята, а онова червеното, със сърпа и чука. Знаме на окупатори и военнопрестъпници.
  • 0
    8
    Бай Чеп
    Ако беше огромен вентилатор - ветрогенератор - ауууу колко сме модерни и зелени, ама нали е за българското знаме, соросоидната паплач ще плюе яко!
  • -3
    7
    Онзи
    Соса на боклука пак вее рузка пропаганда и омраза в коментарите. Селския манталитет никога няма да напусне Ганя патреота, който по аМцуг ще яде кебапчета и ще псува гордо застанал под най-патриотичния пилон, произведен в Турция. Щото тук Ганя и това не може да направи. С разпада и фалита на рашистката педерация, ще секнат и парите към пропагандистите у нас, и на Ганя тъпанара като му спре и чалгата, за 2 седмици ракиен делириум ще забрави за руките знамена. Малък, но много прост народ....
  • 2
    6
    фена на Путин
    Хлебарките, когато са най-гладни и озлобени са с жълто син цвят. Верно мръсна хлебарка с подобен цвят се е показала в снимката. Колко долна и омърсителна намеса от нейна страна по такава Българска тема.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари