Съдия Велизар Бойчев разкри какво е “синя стая“

1
Участието на децата в съдебните процедури бяха дискутирани в Районен съд - Русе
Участието на децата в съдебните процедури бяха дискутирани в Районен съд - Русе Снимка: Районен съд - Русе

Участието на децата в съдебните процедури бяха дискутирани в Районен съд - Русе

Ученици от ПЧУ „Леонардо да Винчи“ гостуваха в Районен съдРусе и дискутираха със съдиите Елена Балджиева и Велизар Бойчев правата и задълженията на непълнолетните свидетели, пострадали и подсъдими.

Това е една от темите по Образователна програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ на Висшия съдебен съвет и Министерство на образованието и науката.

Младежите научиха основните права, които непълнолетно лице - жертва на престъпление има по повод образувано наказателно производство. Пояснени бяха и особеностите при разпит на непълнолетен и на малолетен свидетел. Съдия Бойчев разказа кой каква наказателна отговорност носи според възрастта и какво представлява т.нар.“синя стая“. Учениците бяха запознати и с възпитателните мерки, които могат да бъдат наложени на малолетни и непълнолетни извършители на противообществени прояви, както и с основните цели на предвидените в НК наказания, които се налагат на непълнолетни подсъдими, съобщиха от съдебната институция.

Активното участие и многобройните въпроси от страна на младежите свидетелстваха за заинтересоваността и интереса им към темата, за което получиха допълнителни правни образователни материали и Конституция на Република България. Благодарността си към председателя на Районен съдРусе съдия Елена Балджиева и съдия Велизар Бойчев за изчерпателните отговори, те изразиха, като им подариха картини.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари