Ученици помогнаха за създаването на “синя стая“ в Съдебната палата в Русе

3
Председателят на Окръжен съд - Русе Николинка Чокоева разкри подробности за каузата
Председателят на Окръжен съд - Русе Николинка Чокоева разкри подробности за каузата Видео: Русе Медиа

Председателят на Окръжен съд - Русе Николинка Чокоева разкри подробности за каузата

Деца от различни училища в Русе разтвориха сърцата си, за да помогнат за изграждането и оформлението на т.нар.“синя стая“ в Съдебната палата в Русе.

Синята стая“ е място според европейските стандарти и Закона за закрила на детето, където децата да бъдат разпитвани и изслушвани в една щадяща и подходяща както за психиката, така и за възрастта им обстановка", обясни председателят на Окръжен съд - Русе Николинка Чокоева. Инициативата е на Окръжния съд, а „синята стая“ трябва да отвори врати на 1 март.

Предприехме действия „синята стая“ да бъде изградена изцяло така, че за да спазим интересите на детето и да му създадем една уютна близка до домашната обстановка за изслушване и разпит“, каза още председателят на съда. По думите ѝ в до момента в Русе има една „синя стая“, която е използвала само 1 път миналата година при 500 деца, участвали в различни действия на разследващи органи и на съда. „Локацията ѝ е неудобна и затова преценихме, че е по-добре да е тук, на място, за да се случват по-лесно разпитите и изслушванията“, каза Николинка Чокоева, предаде Русе Медиа.

„Синята стая“ ще се състои от две помещения, като едното е предназначено за провеждане на изслушването или разпита, а в другото – за наблюдение в присъствието на страните в производството .

Уникалното в нашата „синя стая“ е, че направихме съвместен проект с децата от НУИ и в сътрудничество с Нина Лишовска нейните възпитаници изрисуваха стените на тази стая. При изрисуването участие взе и психолог, който даваше идеи какви трябва да бъдат картините, за да бъдат в помощ при едно психологическо обследване или при разпит на детето така, че да се получат ролеви игри, когато е по-малко. Психологът ни даде насоки как да обзаведем стаята така, че да бъде подходяща и универсална за всички възрасти на децата. Тук ще бъде детето със специалиста и тук ще се провежда разпитът или изслушването“, обясни Николинка Чокоева.

В съседното помещение ще се извършва видеонаблюдението, като там ще стоят съдия, адвокати, родители, разследващ орган, прокурор, включително подсъдим или обвиняем, като целта е да се избегне контактът на детето очи в очи с лицето, което му е стресогенен фактор и го травмира с присъствието си.

Двете помещения ще бъдат със самостоятелен вход, за може детето да влиза отделно и да избегне срещата с униформени. Специално ще бъде отворен един трети вход в Съдебната палата, който не е отварян от десетилетия, и оттам ще влизат само детето и психолога. Фоайето ще бъде обзаведено в обстановка, близка до домашната, различна от обичайния вход на учреждение.

Освен учениците на НУИ, още много техни връстници се включват да помогнат за проекта в помощ на децата. ПГ по строителство, геодезия и архитектура са боядисали едното помещение а преподавателят Милен Христов, е направил декоративното пано. Английската и Математическата гимназии ще изрисуват табела и ще оплетат одеяло. ПГ по облекло ще ушият пердета и декоративни възглавници. Две ученички от СУЕЕ – Мелиса и Симона, са събрали средства по собствена инициатива. Рисунки от конкурса „Светлина в душата“, организиран заедно с Агенцията за българите в чужбина, ще бъдат закачени във фоайето, пред което ще минава детето.

В „синята стая“ ще се водят всякакви дела и съдопроизводства, в които участва дете – под формата на свидетел, като пострадал, при изслушване за родителски права, както по граждански, така и по наказателни производства.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    4
    Нейчо
    За жалост сред поканените не са Мюфтия и Равин. А най-необходим е и психиатър.
  • 2
    3
    Адвокат
    До пълна липса на професионализъм. Изгледайте видеото и ще разберете защо стои неизползвана онази безполезна "синя стая". Чудесна е инициативата. Браво на съда, че мисли за децата!
  • 5
    2
    Пълна липса на професионализъм
    А така, наврете децата в сградата на съда. Да се срещат със съдии, полицаи, задържани, осъдени и да се стресират още повече! А истинската Синя стая в една социална услуга стои неизползвана от години.
  • 11
    1
    Русенка
    Как пък не запомнихте името на Председателя на съда?! Не е Мянкова (тя е адвокат), а е Николинка Чокоева.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари