Съдия Александър Иванов изнесе лекция пред ученици в „синя стая“

1

Съдия от Окръжен съд – Русе изнесе лекция пред петокласници в „синя стая“.

На 24-ти април 2019 г. съдия Александър Иванов от Окръжен съд – Русе се срещна с петокласниците от МГ „Баба Тонка“ в мястото, където се разпитват деца, а именно т.нар. „синя стая“. Специализираното помещение за изслушване на деца гарантира най-добрия интерес и правата на децата, участващи в правни процедури.

Домакините г-жа Светла Межри – ръководител на Центъра за обществена подкрепа /ЦОП/ и г-жа Деяна Ангелова – специалист социални дейности посрещнаха своите гости и ги въведоха на втория етаж пред „синята стая“, където учениците научиха в кои случаи и как се изслушва дете при делата за развод и родителски права. Съдия Иванов обясни на достъпен език как се провежда разпит на малолетни пострадали или очевидци на престъпления в съдебното производство, като отбеляза, че те не са длъжни да говорят истината и не носят наказателна отговорност за лъжесвидетелстване.

Петокласниците разбраха, че „синята стая“ предоставя възможност в спокойна и предразполагаща детето обстановка да се проведе разпит от обучен за целта специалист чрез използване на различни техники, съобразно възрастта на детето и избягване на контакт с обвиняемите, което спомага за даването на по-подробни показания и надеждна информация.

След встъпителната информация класът беше разделен на две групи, които влязоха в двете обособени помещения. Особен интерес в учениците предизвика венецианското стъкло между тях, през което разпитваното дете не вижда страните в процеса, които са от другата страна и засипаха съдията и домакините с въпроси като „Колко деца може да се разпитват едновременно?“, „Колко продължава разпита?“ и т.н.

Съдия Иванов не пропусна да отбележи предимствата тези разпити да се извършват именно в „синя стая“, както и подкрепата, която получават малолетните свидетели от екипа по изслушване в ЦОП към Комплекса за социални услуги за деца и семейства /КСУДС/ - Русе.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари