Съдия Велизар Бойчев гостува в часа на десетокласници от училище "Христо Ботев"

0
Магистратът запозна учениците с престъпленията, свързани с наркотични вещества
Магистратът запозна учениците с престъпленията, свързани с наркотични вещества Снимка: Районен съд - Русе

Магистратът запозна учениците с престъпленията, свързани с наркотични вещества

Съдия Велизар Бойчев от Районен съд - Русе гостува в часа по философия на десетокласници от СУ „Христо Ботев“ и техния преподавател г-жа Десислава Кръстева по повод вчерашния Международен ден срещу злоупотребата и нелегалния трафик на наркотици.

В третия учебен час Х А клас, а в четвъртия – Х В клас бяха запознати с престъпленията, свързани с наркотични вещества и предвидените в закона наказания за тях. Съдия Бойчев подчерта тежките последици от злоупотребата с наркотици и въздействието им върху отделни лица, семейства и общности, съобщават от Районен съд - Русе. Учениците видяха и веществено доказателство, иззето преди години от 18-годишен обвиняем - богато илюстрирана книга на английски език за отглеждане на марихуана, която младежът си е поръчал по интернет, но много скоро след засяването на растенията е бил заловен и впоследствие осъден. Чрез три дела на магистрата беше онагледен целия процес от образуването на досъдебното производство, извършените следствени действия, внасянето на делото в съда, случайното му разпределение, протоколите от съдебните заседания до присъдата. Внимание беше обърнато и на делата за престъпления, свързани с управление на МПС след употреба на наркотици, като отново беше подчертано пагубното въздействие на тези забранени вещества.

С тези две лекции Районен съдРусе закри Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ за учебната 2022/2023 година. Общо 424 ученици от СУ „Христо Ботев“, АЕГ „Гео Милев“, СУЕЕ „Св.Константин-Кирил Философ“ и ПЧУ „Леонардо да Винчи“ участваха в Програмата и бяха запознати със структурата на съдебната власт, Конституцията, правата на децата, изборното законодателство, както и различни видове престъпления според Наказателния кодекс.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    2
    Русенец
    Човекът си е свестен и почтен.
  • -5
    1
    хахаха
    Абсолютен смешник ! Да обясни на децата що е то масонска ложа и как се кадрува в нея половината съд и прокурватура.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари