Ученици от СУ "Христо Ботев" гостуваха на Районен съд - Русе

1
Техният домакин съдия Велизар Бойчев ги посрещна в съдебна зала № 1
Техният домакин съдия Велизар Бойчев ги посрещна в съдебна зала № 1 Снимка: Районен съд - Русе

Техният домакин съдия Велизар Бойчев ги посрещна в съдебна зала № 1

Единадесетокласниците на СУ „Христо БотевРусе заедно с техния преподавател госпожа Десислава Кръстева гостуваха на Районен съд - Русе, съобщават от институцията.

Техният домакин съдия Велизар Бойчев ги посрещна в съдебна зала № 1, където ги запозна с основни понятия от наказателното право. Учениците научиха целия път на едно дело – от начините за сезиране на прокуратурата за престъпление, способите за събиране на доказателства, воденето на досъдебното производство, до съдебната фаза на наказателния процес, влизането в законна сила на присъдата и изтърпяването на съответното наказание. Като съдия с дългогодишен опит в наказателното отделение на Районен съд - Русе, господин Бойчев разясни и кой обжалва и кой протестира съдебните актове, както и видовете съдебни инстанции. Магистратът показа и местата в съдебната зала на участниците в процеса. Чрез конкретни едно гражданско и едно наказателно дело, младежите разбраха, че дори само по цвета на папката могат да ги различат.

Събитието бе част от Образователната програма „Съдебната власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“, по която СУ „Христо Ботев“ и Районен съд - Русе си партнират вече 6 години. По традиция всеки ученик получи Конституция на Република България и правно-информационни брошури, предоставени от Висшия съдебен съвет

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари