Ученици от Русе научиха как да защитят трудовите си права

4

Месец преди края на учебната година Х Б и ХІ Д клас от Математическа гимназияБаба Тонка“ гр. Русе в час на класа посрещнаха съдия Галина Магардичиян от Окръжен съд – Русе, която им представи темата „Сключване на трудов договор и постъпване на работа. Защита на трудовите права“, за да ги запознае с правата и задълженията им в случай, че решат да работят през лятната ваканция.

Това беше поредна среща на учениците със съдия от Русенския окръжен съд в рамките на Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“, която цели обогатяване познанията на подрастващите за структурата, функциите и значението на съдебната власт в Република България, формиране на правна грамотност, повишаване степента на спазване на законите.

В началото магистратът запозна младежите с правилата, които уреждат сключването на трудов договор, както и кои въпроси следва да бъдат задължително уредени в него. Учениците научиха основните задължения на работника и на работодателя, както и последиците от неизпълнението на тези задължения. Съдия Магардичиян обясни на аудиторията значението на понятията „трудова дисциплина“ и „дисциплинарна отговорност“, като изброи и видовете дисциплинарни наказания, които работодателят има право да наложи на работника.

Засегнат беше и въпроса за размера на работната заплата, дължимите осигурителни вноски, обезщетенията при болест и инцидент на работното място, продължителността на работното време, почивка и отпуск, прекратяване на трудовия договор.

Тъй като сред аудиторията имаше и ненавършили пълнолетие младежи, съдия Магардичиян подробно изброи и допълнителните изисквания и условия, които предвижда законодателството за постъпването им на работа и специалната закрила, която им дава законът – задължително предварително разрешение от „Инспекция по труда“, забрана за полагане на нощен труд и работа във вредни условия, ограничения в продължителността на работния ден и др.

В края на срещата магистратът отговори на поставените от учениците въпроси, а всеки младеж получи брошура, представяща съвместната Образователна програма на МОН и Висшия съдебен съвет.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Девизът на ергена:
"По-добре само мляко в хладилника, отколкото крава в кухнята."

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари