Съдиите искат парламентът да се намеси заради "ЦУМ-гейт"

1
Главният съдебен инспектор Теодора Точкова отказва да изпълни съдебно решение
Главният съдебен инспектор Теодора Точкова отказва да изпълни съдебно решение Снимка: БГНЕС

Главният съдебен инспектор Теодора Точкова отказва да изпълни съдебно решение за предоставяне на информация за казуса "ЦУМ-гейт" и така нанася вреди върху доверието в правосъдието и върху авторитета на парламента, който я назначава и контролира, заяви в декларация до Народното събрание Съюзът на съдиите в България.

Най-голямата гилдийна организация припомня сагата по случая "ЦУМ-гейт", тъй като от години опитва да получи материалите, на които се базират изводите на инспекторите, че Етичният кодекс на магистратите не е нарушен, нито престижът на съдебната власт е накърнен от поведението на Цацаров - отиването му в ЦУМ-офиса на Георги Гергов от БСП, пише Сега. По време на срещата през 2017 г. на издателя на "Сега" Сашо Дончев е оказан натиск да промени редакционната политика.

"Няма никакво оправдание за главния инспектор да откаже да изпълни което и да е съдебно решение. Изпълнението на съдебните решения е в основата на обществения ред и правната сигурност, а по отношение на държавните органи, какъвто е главният инспектор при ИВСС, това е неделима част от служебните задължения и професионален интегритет", пише в декларацията на най-голямата гилдийна организация. Тя напомня, че според Наказателния кодекс, "който попречи или осуети по какъвто и да е начин изпълнението на съдебно решение, се наказва с лишаване от свобода до три години или глоба до пет хиляди лева".

случая абсурдът на ситуацията се засилва от факта, че органът, който демонстрира правен нихилизъм, е органът на съдебната власт, призван да обезпечи нейната независимост", пишат съдиите до парламента.

"Разчитаме, че този път, уважаема госпожо председател на 44-то Народно събрание и уважаеми народни представители, ще демонстрирате адекватна на високото Ви назначение позиция, като отговорно подходите към правомощията си, за да не допуснете компрометиране на разделението на властите и независимостта на съдебната власт по повод на възникналите съмнения в публичното пространство относно професионалната почтеност и компетентност на главния съдебен инспектор", призоват те.

Изобретателността на Точкова при опитите й да шиканира делото за достъп до информация по скандала "ЦУМ-гейт" е христоматиен пример за злоупотреба с право. Точкова опита дори да се оправдае с пандемията, за да поиска да бъде преразгледано влязло в сила съдебно решение, с което е осъдена да предостави информацията. Върховният административен съд обаче отказа да отмени акта на долната инстанция и да я накара отново да разгледа делото.

То беше заведено от гражданския активист Николай Неделчев, на когото Точкова отказа информацията. Административният съд-София град (АССГ) прие, че данните по проверката срещу бившия главен прокурор и настоящ шеф на КПКОНПИ Сотир Цацаров трябва да са публични.

С окончателното си решение неотдавна АССГ прие, че надделява общественият интерес и информацията трябва да бъде предоставена. Проверката на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС) беше образувана по сигнала на Гражданско сдружение "Боец" и бе прекратена на 10 юли 2017 г. Съдия Веселина Женаварова прие, че решението на ИВСС, с което приключва образувана проверка за почтеност и конфликт на интереси и за установяване на действия, които накърняват престижа на съдебната власт, и проверки, свързани с нарушаване независимостта на магистратите, са официална обществена информация, до която достъпът не може да бъде ограничаван. Съдът посочва, че когато става дума за информация по такива проверки, винаги надделява общественият интерес.

Делото на Неделчев срещу ИВСС не е е първият опит за публичност по скандала "ЦУМ-гейт". "Сега" води съдебна битка по казуса още от началото на 2018 г., но Точкова използва всякакви процесуални хватки, за да бави производството. В началото на тази година Върховният административен съд го спря за неопределено време заради тълкувателно дело по искане на Сотир Цацаров.

Последният разказ за нежеланието на Точкова да изпълни съдебно решение, цитиран и от ССБ, е на "Свободна Европа".

МЪЛЧАНИЕ

През юли ССБ припомниха на депутатите, че още през март и април тази година изтекоха мандатите на инспекторите и главния инспектор към ИВСС. По закон  Народното събрание избира главен инспектор и инспектори не по-рано от 6 месеца и не по-късно от два месеца преди изтичането на техния мандат. И досега обаче парламентът дори не е открил процедурата за издигане на кандидатури. Така се създава впечатление за подценяване на значението на този държавен орган и влиза в сериозно противоречие с принципа за мандатност, предвиден в Конституцията и закона, смятат съдиите.

През май "Сега" поиска коментар от главния инспектор Точкова във връзка с изтеклите мандати, но не го получи. Без отговор остана и питането дали Точкова възнамерява да подаде оставка като знак към законодателя, че е "забравил" да стартира процедурата за избор на нов състав на ИВСС.

Точкова пази в тайна и професионалните си планове. Преди да стане главен инспектор, тя бе административен съдия в Хасково. Промяна в съдебния закон обаче регламентира, че тя може да получи кариерен бонус и да прескочи в съд от по-високо ниво. В съдебните среди се говори, че Точкова ще избере Върховния административен съд. Спорно е обаче дали има право да прескочи директно там, тъй като тя идва от окръжно ниво, а между него и върховното има още едно. Според юристи инспекторите изобщо не би трябвало да могат да се възползват от бонуса, тъй като законът казва, че те трябва да подадат молба за него до 14 дни от изтичането на мандата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари