Цацаров предупреди за риск от корупция при министри на "Продължаваме промяната"

1
Концентрирането на множество правомощия в Министерство на финансите можело да създаде условия за корупционен риск
Концентрирането на множество правомощия в Министерство на финансите можело да създаде условия за корупционен риск Снимка: БГНЕС / Архив

Сериозни критики отправя Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) заради предложения за промени в Закона за управление на средствата от Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЗУСЕСИФ)

С предложението дирекция 'Централно координационно звено" да излезе от администрацията на Министерски съвет и да отиде в тази на Министерство на финансите има опасност от предпоставки за неефикасност и неефективност и съответно това "способства прояви на корупционен риск", казва КПКОНПИ в становището си, предаде Actualno.com

 И добавя - "поставя се под въпрос адекватния контролен механизъм, който министърът на финансите ще осъществява при предложения режим на структурна реформа. Концентрирането на множество правомощия в Министерство на финансите може да създаде условия за корупционен риск".

КПКОНПИ съобщава още, че има и анализ на проекта на Устройствен правилник на Министерството на иновациите и растежа (МИР), в който установява индикации, представляващи рискови зони за корупция.

"С проекта на Устройствен правилник на МИР, на новосъздаденото министерство се възлага управление и контрол на значителни средства, предоставени на България от Европейския съюз. Това включва управлението на пет оперативни програми, както и изпълнение на дейности по Националния план за възстановяване и устойчивост. Общият финансов ресурс за управление, без да се отчитат средствата по предходния програмен период, е в размер на 4 323 998 910 евро". Всичко това, според Антикорупционната комисия, означава съсредоточаване на управление и контрол върху много пари в една дирекция на ново министерство. Съответно, КПКОНПИ вижда четири рискови зони за корупция:

1. Несъразмерно разпределение на функции и отговорности;

2. Необосновано увеличение на административния апарат и недостатъчен административен капацитет, което създава възможности за неефективно разходване на публичен ресурс (изразходване на повече от необходимите средства за постигане на очаквания резултат);

3. Неефективно управление на процеса, свързан с правонарушенията при администриране на средства от европейски фондове, инструменти и програми;

4. Неосигуряване на достатъчна публичност на проекта на Устройствения правилник на МИР.

"Чрез предложения правилник, министерството се превръща в ключово звено, управляващо значителен обем от европейски средства, без да са налице съответстващи на тези отговорности надеждни контролни механизми. Фактът, че един и същи член на Министерския съвет е определен за заместник министър-председател по еврофондовете и е министър на финансите поставя рискове по отношение на системата за контрол на всички нива на управление на средствата от ЕС, тъй като министърът на финансите се оказва в позиция да дава задължителни методически указания на сертифициращите органи и одитните органи във връзка с управлението на програмите, които са му подчинени. Налице са реални предпоставки за смесване на възлагателни, изпълнителски и контролни функции, чрез неспазване на основни изисквания, отнасящи се до пълния цикъл на управление и контрол на програми и проекти. В случая, Ръководител на Управляващия орган се явява министърът на иновациите и растежа (или член на политическия му кабинет, отговарящ за Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“), като той отговаря за процесите по програмиране, договаряне, изпълнение и мониторинг на средствата, а контрол на изпълнението (чрез ИА ОСЕС) се осъществява от министъра на финансите, чийто началник на кабинет е свързано лице, по смисъла на § 1, т. 15, б. „а“ от Допълнителни разпоредби на ЗПКОНПИ, с министъра на иновациите и растежа. И в двата случая КПКОНПИ констатира необосновано съкращаване на срока за обществени консултации от 30 на 14 дни, което намалява времето на реакция на заинтересованите страни и се нарушават принципите на откритост и и обществено участие при изготвянето на нормативни актове", заключва КПКОНПИ.

От комисията казват, че анализът им ще бъде предоставен и на Генерална дирекция "Регионална и градска политика" на Европейската комисия (Directorate-General for Regional and Urban Policy, European Commission)

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    112
    Абсолютна подготовка за нови далавери !Това само избирателите не го виждат !
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари