Съдът откри грешка в Наредбата за старите коли в Русе

5
Новите общински съветници ще трябва да променят Наредба №15
Новите общински съветници ще трябва да променят Наредба №15

Новите общински съветници ще трябва да променят Наредба №15

Новите общински съветници ще трябва да променят Наредба №15 за управление на дейностите с битови строителни и масово разпространени отпадъци на територията на Община Русе. Причината - съдът се произнесе, че в текстовете Общинският съвет на практика е дописал Закона за управление на отпадъците. До това се стигна, след като русенка обжалва преди време заповедта за принудително преместване на джипа ѝ „Ленд Ровър Дискавъри“ и транспортирането му до център за разкомплектоване, припомня Русе Медиа.

По същество жената не оспорва нарушението, което е извършила - колата ѝ е без технически преглед от няколко години и е паркирана на общински терен, но не е съгласна с реда за принудително преместване и предаване на автомобила ѝ за разкомплектоване.

Съдът е уважил жалбата ѝ и е приел, че издадената заповед за преместване влиза в противоречие с нормативни актове от по-висока степен, поради което следва да бъде обявена за нищожна.

Заповедта се позовава на Наредба №15 за управление на дейностите с битови строителни и масово разпространени отпадъци на територията на Община Русе, но в нея съветниците погрешно са приели, че излезлите от употреба моторни превозни средства могат да се приравнят с масово разпространените отпадъци.

По приложението на чл. 13 от Закона за управление на отпадъците обаче е издадена Наредба за излезлите от употреба моторни превозни средства (НИУМПС), според която те не са масово разпространен вид отпадък. Затова съдът се произнася, че Общинският съвет в Русе „недопустимо е разширил кръга на компетентността си, включвайки обект на правно регулиране, невключен в нормативен акт от по-висока степен“.

На второ място, съобразно чл. 112, ал. 1, т. 4 от Закона за управление на отпадъците, кметът може да овласти друго лице да контролира спазването на изискванията, само ако се касае за масово разпространени отпадъци, но не и на излезли от употреба МПС. Затова заповедта за принудително премахване, издадена от зам.-кмет, става нищожна, тъй като не е издадена от компетентно лице според закона.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    9
    Владимир
    Рекет,рекет,рекет,след 20 години няма да има Българи,които да тормозите,национални предатели,педали курви са навсякъде по общините.
  • 0
    8
    Станчо
    И какво значение има .Според мен щом е платен данъка за годината автомобила има право да е на общински терен. Другото е ала бала със инвалидна пенсия не винаги можеш да си позволиш транспорт с личен автомобил . Особено ако си похарчил сериозна сума пари за лечение.Закона е предимно ло обостки
  • 5
    7
    той съдът е решил правилно,
    ама вие неправилно си държите таралясниците на общински терени, дръжте си ги в дворовете колкото си щете, ако щете спете с тях! „По същество жената не оспорва нарушението, което е извършила - колата ѝ е без технически преглед от няколко години и е паркирана на общински терен, но не е съгласна с реда за принудително преместване и предаване на автомобила ѝ за разкомплектоване.“ Значи тя върши нарушение, ама не е съгласна с реакцията на нейното нарушение! Идиотщини! Като не може общината да ги вдига, да им налага глоби и то такива, дето надвишават цената на таралясниците поне 5 пъти!
  • 0
    6
    До5
    Ти , от пролетариата ,не си имал никога нищо ! И преди 9.9. 44 г и сега ! На простите хора това е определил животът ! Добре ,че си бедняк ,нали дядо ти като теб е фукара и е нямало какво комунистите да му вземат ,иначе може би щеше да разбираш от собственост и да се замисляш за това какво е била т.н. ''колективизация'' !
  • 0
    5
    до №4
    Е кажи кога де! Да не би да е било преди 80 години, след което хората няма движимо и недвижимо имущесто ли? Някой ти е обсебвал автомобила по комунистическо ли... или апартамента, жената? На дядо ми никой не му е вземал къщата в Русе, а да, на Буров може и да са взели, но на дядо ми - не. Хората по селата нямаха къщи с дворове може би, някой им ги взе? Кой манипулира сега?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари