Съдът отказа да пусне от ареста Орлин Владимиров, обвинен за убийството на жена си

0

Баща му Пламен Владимиров е обвинен като негов помагач

Софийският градски съд (СГС) отказа в петък да освободи от ареста Орлин Владимиров, който е обвинен за убийството на съпругата си Евгения Владимирова в столичния кв. “Лагера”, извършено по особено жесток начин преди година.

Защитата на обвиняемия поиска магистратите да му определят по-лека мярка за неотклонение заради дългия период, който той прекара досега зад решетките, пише радио "Свободна Европа".

Владимиров беше задържан на 15 ноември миналата година с определение на СГС, което след това беше потвърдено от втората инстанция.

В петък съдът не уважи молбата му за по-лека мярка, като прие, че по делото все още липсват доказателства, които да разколебават обоснованото предположение, че мъжът е убил съпругата си.

По време на заседанието стана ясно, че досъдебното производство по случая вече е в своята финална фаза и предстои внасянето на обвинителен акт в съда. След като това стане факт, делото ще бъде разпределено и насрочено за разглеждане по същество.

Убийството на 33-годишната жена беше извършено на 13 октомври миналата година в София, но беше разкрито месец по-късно. Тогава за него бяха задържани и обвинени мъжът ѝ Орлин Владимиров и баща му Пламен Владимиров, първият – като убиец, а вторият – като негов помагач.

По време на първото разглеждане на мерките им за неотклонение двамата декларираха пред съда, че съжаляват за извършеното. Четири месеца по-късно Владимиров-старши вече твърдеше пред магистратите, че не е участвал в "сговор с цел извършване на престъпни деяния" със сина му.

Тогава той беше освободен под "домашен арест" заради влошеното му здраве – цироза, диабет, проблеми с жлъчката и оперативно отстранен анус, заради които защитата му твърди, че престоят му зад решетките е непоносим.

На 9 август СГС отказа да смекчи мярката му за неотлонение, но втората инстанция уважи искането му, определяйки на 16 август парична гаранция от 5000 лв. Основните мотиви на Софийският апелативен съд (САС) бяха, че макар да продължава да съществува обосновано предположение, че Владимиров-старши е извършил престъплението, в което е обвинен, опасността да извърши друго, ако излезе на свобода, е намаляла.

Освен това САС прие, че “здравословните оплаквания на лицето” сами по себе си са “достатъчен аргумент, за да се формира извод за занижена вероятност за извършване на друго престъпление”.

Тогава стана ясно, че в началото на юни Софийската градска прокуратура (СГП) е повдигнала нови обвинения срещу двамата обвиняеми. Те вече са по най-тежката хипотеза в Наказателния кодекс, която предвижда за умишлено убийство, извършено по особено мъчителен начин, от 20 до 30 години зад решетките, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна.

Орлин Владимиров отново е подведен под отговорност като физически извършител, който е удушил съпругата си с няколко пласта домакинско стреч фолио, а баща му Пламен - като помагач, “който умишлено е улеснил извършването на престъплението чрез съвети, разяснения, обещание да се даде помощ след деянието, отстраняване на спънки, набавяне на средства или по друг начин”.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари