С рождението на Левски и смъртта на Хаджи Димитър се пробужда България днес

0
178-годишнината от рождението на Апостола на свободата ще отбележат днес с тържества в Стара Загора и Казанлък. На връх Бузлуджа пък по повод 147-годишнината от геройската смърт на Хаджи Димитър, ще бъде пресъздадена последната битка на войводата и четата му
178-годишнината от рождението на Апостола на свободата ще отбележат днес с тържества в Стара Загора и Казанлък. На връх Бузлуджа пък по повод 147-годишнината от геройската смърт на Хаджи Димитър, ще бъде пресъздадена последната битка на войводата и четата му

178-годишнината от рождението на Апостола на свободата ще отбележат днес с тържества в Стара Загора и Казанлък. На връх Бузлуджа пък по повод 147-годишнината от геройската смърт на Хаджи Димитър, ще бъде пресъздадена последната битка на войводата и четата му.

От  11.00 часа, пред паметника на Васил Левски в Стара Загора ще бъде отслужена заупокойна молитва в памет на Дякон Игнатий, отслужена от храмовото свещеничество на Катедрален храм „Свети Димитър“. След това ще бъдат поднесени венци и цветя. В общоградския ритуал ще се включат  Военният духов оркестър и почетеният караул от Втора тунджанска механизирана бригада.

От 17.30 часа, на IV-то експозиционно ниво в Регионалния исторически музей ще започне и камерен концерт по повод годишнината от рождението на Дякона. Музикалният поздрав ще бъде отправен от Васко Влахов, Милен Денев, Денис Иванов, Вилиана Богданска, Ивет Колева, Николай Влахов и ансамбъл „Аурора“.  

„Двете лица на безсмъртието“ е мотото, под което тази година ще преминат тържествата в Казанлък. Честванията започват в 9.00 часа в парк „Васил Левски“, където пред бюст-паметника на Апостола ще бъдат поднесени цветя на признателност.

От 11.30 часа на връх Бузлуджа ще започне историческа възстановка на последната битка на четата на Хаджи Димитър и драматичните събития, разиграли се в Балкана на 18 юли 1868 г. Тя е дело на  Регионален клуб „Традиция – 23-ти пехотен Шипченски полк“ Казанлък. Заупокойна молитва  в памет на загиналите ще бъде отслужена от казанлъшки свещеници, ще бъде произнесено слово за историческия път и значението на подвига на четниците, след което ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на войводата. По стар български обичай ще бъде раздаден обреден курбан на всички, изкачили върха, за да се поклонят пред паметта на героите.

Източник: ТОП НОВИНИ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари