С концерти, парад и тържествена церемония, Русе ще отбележи трети март

2
В 11:00 часа пред Паметника на Свободата по традиция ще се проведе тържествена церемония по приемане на почетния караул и поднасяне на венци и цветя
В 11:00 часа пред Паметника на Свободата по традиция ще се проведе тържествена церемония по приемане на почетния караул и поднасяне на венци и цветя

В чест на Националния празник – 3 март и 144 години от Освобождението на България Община Русе организира поредица от празнични събития

От 10:00 часа пред сградата на Професионалната гимназия по дървообработване и вътрешна архитектура ще започне празничното шествие, в което ще участват ученици от всички общински училища. Те ще понесат  80-метровия трибагреник, изработен от Професионалната гимназия по облекло „Недка Иван Лазарова“, като финалната им точка е площад „Свобода“ (пред сградата на Общината). Там ще бъде разположен парадът на специализираната техника, в който ще се включат шест институции по сигурността - Областна дирекция на Министерство на вътрешните работи, Регионална дирекция „Гранична полиция“, Военно формирование 32240, Агенция „Митници“ – Териториална дирекция „Дунавска“ и Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ и Български червен кръст. Пожарен автомобил с автомеханична стълба, от която ще се спуска българският флаг, ще може да бъде разгледан край Пантеона.

Събитието на площада ще продължи с тържествени маршове в изпълнение на Общинския духов оркестър с диригент Димчо Рубчев, а химнът ще бъде изпълнен от Ема Велчева от Детска вокална група „Слънце“ при Общинския детски център за култура и изкуство с художествен ръководител д-р Наталия Константинова. Специален поздрав към гражданите ще отправят кметът Пенчо Милков и председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев.

В 11:00 часа пред Паметника на Свободата по традиция ще се проведе тържествена церемония по приемане на почетния караул и поднасяне на венци и цветя. Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Наум ще отслужи заупокойна молитва и благодарствен молебен за падналите за освобождението на родината, а празнично слово ще произнесе областният управител Анатоли Станев. „Молитва за България“ ще изпълни Бориса Кунева от ДВГ „Слънце“ при Общински детски център за култура и изкуство – Русе с ръководител д-р Наталия Константинова.

От 12:00 часа пред сградата на Общината ще стартира празничната хоротека, организирана от Фолклорен танцов клуб „Родолюбец“. На нея всички любители на народните танци ще могат да се включат в най-дългото хоро.

От 18:00 часа в Голямата зала на Доходно здание е концерт-спектакълът „От векове за векове” на децата от Общински детски център за култура и изкуство и Общински младежки дом –Русе.

В навечерието на празника, 2 март, в Регионална библиотека „Любен Каравелов“ при вход свободен ще бъде прожектиран филмът "Героите на Шипка" от 1954 г. с легендите на българското кино Апостол Карамитев, Николай Масалитинов и Константин Кисимов.

Заявки за поднасяне на венци и цветя пред Паметника на Свободата се приемат на имейл [email protected] до 2 март включително.

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    7
    Доктор
    Виждам за втори път този Бисер М. да коментира. Имал съм пациенти като него. Те, черепно-мозъчна травма не могат да имат никога. Черепна- да, мозъчна-никога.
  • 6
    6
    До 5-тия от Умно село!
    Мунчо, а османлиите 500 години, според тебе, аджеба, по каква линия са пребивавали в България, да не би да са били случайно туристи?
  • -4
    5
    Мунчо
    Трети Март не бива да е национален празник...руснаците са окупатори.Точка!
  • 4
    4
    Гост
    Третият коментиращ да се научи кога се пише "с" и кога "със". Може да пита и Карадайъто. А щом му се демонтира нещо, нека сам се домонтира от пределите на страната ни. Анадъмну, ефенди?
  • 1
    3
    Бисер Манджаров
    https://www.mediapool.bg/petar-moskov-prizova-da-nyama-chestvane-na-3-mart-zaradi-rusiya-news332676.html Геополитическият интерес на руския император за достъп до топло море, е довел до освобождението на България от турско робство. То, че кметът е от БСП, е ясно. Бива, бива, ама бивол за мезе не бива. По-добре е да открие процедура за демонтаж на "Альоша" със автомата.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари