С 86-инчови интерактивни дисплеи обновиха 20 лекционни зали в Русенският университет

2
Дисплеите са "3 в 1", като заместват дъската, проектора и лаптопа
Дисплеите са "3 в 1", като заместват дъската, проектора и лаптопа Снимка: Русенски университет

Дисплеите са "3 в 1", като заместват дъската, проектора и лаптопа

Двайсет 86-инчови интерактивни дисплеи замениха белите дъски във всички лекционни зали на Централния корпус на Русенския университет. Те са един качествено нов инструмент за преподаване, обяви ректорът на висшето училище проф. Пламен Кангалов.

Дисплеите са "3 в 1", като заместват дъската, проектора и лаптопа. Те са закупени със средства по националната програма "Дигитална квалификация", която се координира от Министерството на образованието и науката.

"Русенският университет е пионер в дигиталната трансформация на образованието и интерактивните дисплеи са практическа стъпка за дигитализиране на образователния процес. Това е голям компютър, който успешно може да прилагаме в учебния процес. Амбицията ни е да продължим оборудването и в зависимост от финансовите възможности на университета всички лекционни зали във всички корпуси да бъдат с интерактивни дисплеи", каза проф. Кангалов.

Председателят на Общото събрание на Русенския университет и дългогодишен ректор на висшето училище акад. Христо Белоев каза, че "посоката, в която сме тръгнали, е да дигитализираме образованието и да го направим по-интересно за студентите, за да получават те много повече информация".

Центърът по иновативни образователни технологии на университета е организирал вече 22 семинара за обучение на преподавателите как да използват ефективно дисплеите в лекции и упражнения. В тях са се включили повече от половината преподаватели. Такива семинари ще се организират до изчерпване на желаещите.

Проф. Ангел Смрикаров - ръководител на Центъра за иновационни образователни технологии и ръководител на проекта, разказа, че когато преди време в Русенския университет бил монтиран първият 86-инчов интерактивен монитор, завел внука си, за да го види.

"Като стар даскал започнах да му обяснявам как се работи с него. В един момент той ме прекъсна и каза: "Дядо, не ми губи времето, това е просто един голям таблет. За нашите деца и внуци интерактивният монитор е нещо съвсем естествено. И те точно това очакват, когато дойдат в един университет, защото са свикнали още от детската градина и училище да работят с интерактивни дъски и монитори. Ние преподавателите сме длъжни да усвоим този инструмент и ще го направим", каза проф. Смрикаров.

Той обясни, че интерактивният монитор позволява презентацията за една лекция или упражнение да бъде интерактивна, мултимедийна и интернет свързана.

"Такава е информацията, която нашите деца и внуци ежедневно получават със своите телефони, таблети и т.н. Те това очакват от нас и ние им го даваме", обясни проф. Смрикаров.

Заместник-ректорът по международното сътрудничество на Русенския университет доц. Галина Иванова обясни, че в оборудваните зали имат часове преподаватели от всички факултети, посочва БТА.

"Това е модерен начин на преподаване. Истината е, че учениците още от училище са свикнали да използват интерактивни монитори. Когато прекрачат прага на Русенския университет, очакват същата модерна среда. Имаме кандидат-студенти, които идват на посещение във висшето училище, и искат да видят залите, в които ще бъдат обучавани. И това сега е добра реклама за Русенския университет. Ние имаме и други модерни зали. По-модерно е и за студентите е по-интересно", каза доц. Иванова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    8
    закривай
    Бившият Селскостопански институт ли?
  • -2
    7
    до 6
    нещо си се объркал, там можеше всеки, стига да се класира на изпитите, виж в Германия, Чехословакия, ако щеш и Унгария, там ходеха само проверени другари и по-другари от другарите!
  • 6
    6
    Ехааа
    Дедо Ачо е от стара коза яре, получил е висше образование в СССР, където не всички можеха да учат, верно чедо е на партията майка БКП и рекламираше Ристето по семинари и конференции като капацитет по тракторни науки, вживяващ се като пръв дигитализатор. На сладка софра е след пенсионирането, хем пенсийка, хем заплатка получава. А номера с дисплеите е ала бала да върви рекламата, щото рядко идват студенти в залите, а и не всички преподаватели могат да ги използват. Дедо Ачо знае къде да пипне и колко да щипне та да му е сладко и на Ицето да даде. Ха по живо по здраво.
  • 0
    5
    NLDWJЗа пълния/непълния член
    Чудя се да не би да съм пропуснала съществена нормативна промяна в граматиката на българския език - да са отпаднали правилата за употреба на пълен/непълен член, тъй като масово неграмотните хора, най вече " журналисти" се затрудняват от употребата му...Справка - заглавието на материала.
  • 6
    4
    Русенец
    Едно време, в университета са обучавали кадърни инженери на черна дъска с тебешир. Днес - екрани, компютри, проектори, технологии....... а, инженерите сервират кафета.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари