Руският президент припомни: Светът без Червената армия бе загубен

0
Путин: "Този парад остана в историята като триумф на безпрецедентна сила, като тържество на доброто над злото, на мира над войната и на живота на смъртта"
Путин: "Този парад остана в историята като триумф на безпрецедентна сила, като тържество на доброто над злото, на мира над войната и на живота на смъртта" Снимка: БГНЕС

Съветският народ е поел основното бреме в борбата с нацизма, пише "Труд"

В парада днес участваха над 14 000 военнослужещи и техника

Точно преди 75 г., за да отбележат края на Великата отечествена война, тук до стените на Кремъл се проведе легендарният парад на победителите. Този парад остана в историята като триумф на безпрецедентна сила, като тържество на доброто над злото, на мира над войната и на живота на смъртта.

"Не можем да си представим какво щеше да е бъдещето на света, ако не го беше защитила Червената армия", заяви президентът на Русия Владимир Путин, който прие вчера тържественият Парад на победата в Москва, с който се отбелязва победата над нацистка Германия във Втората световна война.

“На войниците от Червената армия не са им трябвали нито война, нито други страни, нито слава, нито почести. Те са се стремили да победят врага и да се върнат у дома. И са заплатили невъобразима цена за свободата на Европа”, заяви Путин на Парад на победата в Москва, с който се отбелязва победата над нацистка Германия във Втората световна война.

“Винаги ще помним, че съветският народ съкруши нацизма. Това бяха милиони хора от различни националности от всички републики на Съветския съюз”, отбеляза Путин.

Те освободиха от окупация държавите на Европа, сложиха край на страшната трагедия на Холокоста, спасиха народа на Германия от смъртоносната идеология на нацизма”, каза руският президент.

Той заяви, че именно съветският народ е поел основното бреме в борбата с нацизма.

“Стотици хиляди бойци умряха в чужбина. Наш дълг е да помним, че на съветския народ се падна основната тежест в борбата с нацизма”, каза Путин.

Той подчерта, че Русия никога няма да забрави приноса на съюзниците на СССР в антихитлеристката коалиция и на всички борци срещу нацизма за постигането на победата.

“Никога няма да забравим приноса на нашите съюзници за постигане на победата, значението на втория фронт, който беше отворен през юни 1944 г. Почитаме паметта на бойците от въоръжените сили на всички държави от антихитлеристката коалиция, подвига на всички борци срещу нацизма, които безстрашно действаха в страните на Европа”, заяви Путин.

В парада участваха повече от 14 000 военнослужещи не само от Русия, но Армения, Азербайджан, Беларус, петте бивши съветски централноазиатски републики, Сърбия, Индия, Китай и Монголия. По паважа на Червения площад преминаха повече от 200 единици техника, както от времето на войната, така и най-нови военни разработки. В небето над Червения площад прелетяха 55 бойни самолета и хеликоптера.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари