Русия празнува Деня на победата

0
Русия отбелязва тържествено 70-та годишнина от Деня на победата над нацистка Германия
Русия отбелязва тържествено 70-та годишнина от Деня на победата над нацистка Германия

Русия отбелязва тържествено 70-та годишнина от Деня на победата над нацистка Германия в това, което руснаците винаги ще наричат Великата отечествена война.

Преди минути завърши най-мащабният парад на Червения площад в историята на страната. За втора поредна година парадът на победата протича в атмосфера на напрежение между Москва и Запада, заради украинската криза. Хиляди войници преминаха по Червения площад, наред с най-новата военна техника.

Най-обсъжданите “премиери” на парада са високотехнологичният танк Т-14 Армата и междуконтиненталната балистична ракета РС-24 “Ярс”. Над 100 бойни самолета прелетяха над Червения площад. Около 20 държавни глави присъстват на събитието, но както се очакваше сред тях няма европейци. В Москва е и генералният секретар на ООН Бан ки-Мун. В своята реч руският президент Владимир Путин говори за уроците на историята и отправи предупреждения за бъдещето.

Владимир Путин посочи, че хитлеровата авантюра е станала ужасен урок за световната общност.

Владимир Путин, президент на Русия: 70 години по-късно историята отново ни призовава за разум и бдителност. Не бива да забравяме, че идеите за расово превъзходство и изключителност доведоха до най-кръвопролитната война. В нея са въвлечени почти 80 процента от населението на Земята.

Путин подчерта, че Съветският съюз е поел върху себе си най-тежкият удар на врага, но благодари и за приноса на съюзниците Великобритания, Франция и Съединените щати. През последното десетилетие все по-често се игнорират основните принципи на международното сътрудничество, каза още Путин.

Владимир Путин, президент на Русия: Виждахме опити за създаване на еднополюсен свят. Виждаме как набира обороти силово блоково мислене. Всичко това подкопава устойчивостта на световното развитие. Наша обща задача трябва да стане изработването на система за равна сигурност за всички държави. 

Само с такава система, адекватна на съвременните заплахи, може да се осигурят мир и спокойствие на планетата, каза руският президент.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари