Руският патриарх призова вярващите да се молят за Путин

0
Главата на Руската православна църква говори пред вярващи в манастира „Св. Даниил” в Москва
Главата на Руската православна църква говори пред вярващи в манастира „Св. Даниил” в Москва Видео: Ройтерс

Главата на Руската православна църква говори пред вярващи в манастира „Св. Даниил” в Москва

Патриархът на Москва и цяла Русия Кирил призова руските православни християни да се молят за президента Владимир Путин, военните командири и политиците на страната, които трябва да вземат правилните решения „в този труден момент”. Главата на Руската православна църква говори пред вярващи в манастира „Св. Даниил” в Москва след литургия за средновековните велики князе Александър Невски и неговия син Даниил Московски. И двамата са почитани като светци от Руската православна църква.

Великите князе, които днес си спомняме – Александър Невски и Даниил Московски – успяха да съчетаят политическата мисия, военната мисия, ръководството на войските и армията със своята святост. И може би това съчетание е гаранция, че една държава, която има този вид на ръководството, никога няма да извърши военни престъпления", заяви патриарх Кирил, предава NOVA.

Той отново засвидетелства подкрепата си за това, което Кремъл нарича „специална военна операция" в Украйна. Главата на Руската православна църква разглежда „операцията“ като опора срещу Запада, който той определя като упадъчен.

Днес, когато живеем в много трудно време, нашата молитва е специална: за главата на нашата държава и върховен главнокомандващ Владимир Владимирович Путин, който носи специална отговорност. Нашата специална молитва е също за всички военни командири и тези, които държат властта. Нека Бог ги направи по-мъдри, укрепи ги, съветва ги и ги предпази от грехове и грешки - и едновременно с това да ги вдъхнови да предприемат действия, които ще защитят родината ни от всякакви външни... дори и от най-опасните и страховити заплахи", заяви патриарх Кирил.

През март, скоро след началото на военната операция на 24 февруари, патриарх Кирил каза, че Русия е влязла в метафизическа битка в района на Донбас в Украйна, където православните християни не приемат „фалшивите“ западни ценности.

Очаква се Кирил да присъства на Седмия конгрес на лидерите на световните и традиционните религии в Нур-Султан тази седмица, а папа Франциск, който заминава за столицата на Казахстан във вторник, многократно е казвал, че е готов да разговаря с него.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    6
    daskal
    Какъв патриарх може да е този зловещ офицер от КГБ? Той трябва да призове вярващите да се молят за убитите войници и почернените семейства, а не за сатрапа, който им изпраща смърт!
  • 0
    5
    Така е
    Алоуу писачите - драскатели на статийки и публикацийки отново и отново се излагате без да ви пука от никого грам! Вчера съвсем случайно цъкнах на ОРТ 1 и какво да видя?! В разрушеният уж преди месеци Мариупол виждам нови и все по-нови и здрави най-вече жилища (панелни блокове). Мда здрави, защото репортерката на тв канала попита стротелният архитект дали са надеждни жилищата за живеене и евентуално дали биха издържали на атака от страна на терористите от ВСУ отговорът бе лаконичен и категоричен! Защо ли не се тръби вече за "окупирания" Мариупол по нашите медии?! Отговор: много им е мека почвата и ще се окалят до уши ако промълвят нещо.
  • 3
    4
    русенец
    Отивам да пусна едно лайно в чест на това ченге от снимката
  • 0
    3
    Бандера
    Полковникът от КГБ Гундяев с агентурно име Патриарх Кирил се моли за полковник Путлер. Милиционер да вярва в Бог е все едно Буда Борисов да не краде.
  • -4
    2
    до 1
    Каквото пожелаваш, нека това се случи и с теб и с близките ти!:)
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари