Руският парламент разреши пращането на въоръжени сили в чужбина

0
Искането на президента Владимир Путин бе единодушно одобрено
Искането на президента Владимир Путин бе единодушно одобрено Снимка: БГНЕС/ EPA

Горната камара на руския парламент одобри единодушно днес искането на президента Владимир Путин да получи официални правомощия за разполагане на руски въоръжени сили в чужбина, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Председателката на камарата Валентина Матвиенко каза, че очаква тези сили да изпълняват миротворчески функции.

За решението гласуваха 153 сенатори, отбелязва ТАСС. Използването на въоръжените сили в чужбина трябва да се основава на общопризнатите принципи и норми на международното право. Общата им численост, районите на действието им, поставените задачи и сроковете на пребиваването им извън руска територия ще се определят от руския президент в съответствие с Конституцията, се казва в постановлението. 

Документът влиза в сила от момента на приемането си.

Ръководителят на парламентарния комитет по констутиционно право Андрей Клишас отбеляза, че на 22 февруари бяха ратифицирани договори за приятелство, сътрудничество и взаимпомощ между Русия и самопровъзгласилите се Луганска народна република и Донецка народна република. 

Договорите гарантират защитата на правата на гражданите, живеещи на територията на Донецкската народна република и територията на Луганската народна република, създават правно основание за наличието на руски военни формирования на тези територии, присъствие на които е необходимо за поддържане на мира в региона”, подчерта Клишас.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари