Руски учени създават на първата "ядрена батерия"

1
Под "ядрена батерия" съвременните учени разбират източник на енергия от бета-волтов тип, който се основава на никеловия изотоп с индекс 63, отнасящ се до радиоактивни елементи
Под "ядрена батерия" съвременните учени разбират източник на енергия от бета-волтов тип, който се основава на никеловия изотоп с индекс 63, отнасящ се до радиоактивни елементи

Под "ядрена батерия" съвременните учени разбират източник на енергия от бета-волтов тип, който се основава на никеловия изотоп с индекс 63, отнасящ се до радиоактивни елементи.

Към днешна дата руски специалисти от Росатом са предприели още една стъпка към изобретяването на този уникален енергиен източник, преобразувайки в един от красноярските научно-изследователски институти, обогатен с никел газ във форма, който се счита за подходяща за получаване на всички изходни образци, необходими за по-нататъшни експерименти, пише Поглед.инфо.

Сега на ред е доставката на всички необходими съставни части, предназначени за окончателното сглобяване на първия в света образец на така наречената "ядрена батерия". Основният принцип на работа на това необичайно енергийно устройство ще стане преобразуването на енергията, отделяна по време на бета-разпадането на радиоактивен тип, в електричество чрез използването на специален полупроводников преобразувател.

Струва си да се отбележи, че учените възлагат огромни надежди на никела, смятайки, че този елемент е оптималната основа за миниатюрни енергийни устройства за захранване, притежаващи максимален експлоатационен живот от 50 години и повече и рекордна плътност на мощността до 100 микровата на кубичен сантиметър. Такива характеристики ще позволят използването на бета-волтов източник на захранване в най-екстремните условия на нашата планета, както и в най-труднодостъпните райони. В същото време, никел-63 притежава максимална сигурност, благодарение на мекия тип на собствения излъчвател на бета-групата и способността за екраниране на корпуса на самия енергиен източник.

Задачата се усложнява от обстоятелството, че такъв елемент като никел-63 не съществува в природата, а това означава, че той трябва да бъде изведен чрез неутронно облъчване на източника в ядрен реактор с последваща продължителна обработка и разсейване в газови центрофуги. Фактически, с надзора на проекта се занимава Красноярският минно-химичен комбинат чието управление към днешен ден успя да организира работния процес в две посоки едновременно: извличането на основната суровина във вид на никел-63 и създаването на по-нататъшна верига на на преобрзуване на извлечения елемент. В този проект вземат активно участие и други отечествени промишлени предприятия (Електрохимичния завод, подчинен на Росатом и др.), въпреки че самото сглобяване се извършва именно на територията на Минно-химичния комбинат.

Разработчиците се трудят и над дизайна на „ядрената батерия“, като я оптимизират максимално за всички основни компоненти на устройството. Окончателното сглобяване на електрозахранването от ново поколение ще бъде истински пробив по пътя към нови изобретения на бъдещето в енергийната и в много други сфери.

Източник: Поглед.инфо
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари