Русия ще глоби Wikipedia, ако не премахне подробности за войната

0
Енциклопедията може да бъде глобена с до 4 милиона рубли или близо 47 000 долара, ако не премахне незаконните, според руското законодателство, материали
Енциклопедията може да бъде глобена с до 4 милиона рубли или близо 47 000 долара, ако не премахне незаконните, според руското законодателство, материали

Руското правителство заплаши да глоби Wikipedia, ако не премахне съдържание, което противоречи на руската версия за войната в Украйна.

Комуникационният регулатор „Роскомнадзор" обяви, че е поискал от онлайн енциклопедията да премахне страница, съдържаща "ненадеждни социално значими материали, както и друга забранена информация" за нейните операции в Украйна. Регулаторът обвини сайта в умишлено дезинформиране на руските потребители, предаде БГНЕС.

Енциклопедията може да бъде глобена с до 4 милиона рубли или близо 47 000 долара, ако не премахне незаконните, според руското законодателство, материали.

Миналият месец Русия прие закон, криминализиращ новините за войната, които не отразяват версията на Кремъл за нея, включително ако в дописката „специалната военна операция“ е наречена „война“. Законът принуди повечето от останалите независими новинарски издания в Русия да се затворят, а много журналисти да напуснат страната поради страх от присъда в размер на до 15 години затвор.

Конкретната страница в Wikipedia описва историята и контекста на войната, както и конкретни военни операции, броя на жертвите и хуманитарната криза, нарушения на правата на човека, съдебни производства, международна реакция, икономически последици и медийни изображения.

Newsweek съобщава, че според руското правителство рускоезичната версия на страницата съдържа „неточна информация за специалната военна операция за защита на Донецката и Луганската народна република“.

Информацията в Wikipedia се получава и споделя от доброволци, като от фондацията-собственик на сайта уточниха, че украинските доброволци продължават да правят допълнения и редакции в енциклопедията, дори когато войната срещу страната им продължава.

В изявление, публикувано след първото искане за редактиране на сайта миналия месец, фондацията съобщи, че възприема искането на Москва за редакция като „цензура“ и че отказването на достъп на хората до надеждна информация по време на криза може да има „променящи живота последици“. Към 3 март англоезичната версия на страницата е била посетена повече от 11 милиона пъти, а статиите за войната са били преведени на повече от 99 езика.

Wikipedia не е единствената информационна платформа, заплашена от „Роскомнадзор" с глоба. Само преди дни агенцията предупреди, че ще глоби Google с до 8 милиона рубли (повече от 93 000 долара) за неизпълнение на заповедите ѝ за премахване на видеоклипове в YouTube, срещу които възразява.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    Невролог
    Путлер газ пикае.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари