Русия създаде космически микроробот

1
Робота може да работи при температура от минус 200 до плюс 200 градуса Целзий
Робота може да работи при температура от минус 200 до плюс 200 градуса Целзий Снимка: БГНЕС

Специалисти от Роскосмос усвоиха експерименталното производство на действащи образци на микророботехническа ходеща платформа за работа в космоса, съобщи Лента.

Това бе оповестено от пресслужбата на холдинга "Руски космически системи".

Придвижването на робота е свързано с програмирана деформация на краката му. При нагряването им с електрически ток те се изправят, а при охлаждането им се сгъват навътре. Подвижната платформа с тегло 70 милиграма може да издържи 20 пъти по-тежък от нея товар и да пренесе 5 пъти по-тежък товар. Скоростта й на придвижване е около 14 милиметра в минута.

Прототип на микроробота може да работи при температура от минус 200 до плюс 200 градуса Целзий при отсъствие на земна атмосфера. Освен това е устойчив към радиацията и въздействието на атомния кислород в открития космос. В "Руски космически системи" подобни устройства се разработват от 2008 г.

"Цялата подвижна платформа е един-единствен многослоен детайл, чиято технология на производство напомня създаване на чип - заяви ръководителят на сектора по микромеханика в "Руски космически системи" Игор Смирнов. - Става въпрос за общ технологичен процес без сглобяване на отделни компоненти. Устройството е базирано на използване на два материала - силиций и полиимид."

За разлика от създаваните в света аналози, концепцията на руския микроробот на основата на разработената платформа е да се придвижва по неравни, стъпаловидни и наклонени терени.

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари