Русия прехвърля спешно войски към украинската Харковска област

0
От Кремъл отказаха да коментират твърденията от Киев за мащабни успехи на украинската армия
От Кремъл отказаха да коментират твърденията от Киев за мащабни успехи на украинската армия Снимка: Дойче Веле

Русия прехвърля спешно войски към украинската Харковска област, където войските ѝ са силно притиснати от украинците

Редица украински градове бяха подложени на артилерийски и въздушни удари.

От Кремъл отказаха да коментират твърденията от Киев за мащабни успехи на украинската армия - десетки селища и над 1 000 кв. километра територия са били освободени от руска окупация от 1 септември, съобщи снощи президентът Володимир Зеленски.

Днес от администрацията на руския президент отклониха молбата за коментар към руското военно министерство. Самото министерство помести видео кадри, на които, както твърди, се виждат войски, отправящи се към фронта край Харков.

Агенциите ТАСС и РИА Новости подеха този наратив, като цитираха и началника на администрацията, инсталирана от Кремъл в окупираната част на Харковска област. Виталий Ганчев призна, че Балаклея не е под руски контрол и че украинците се опитват да завземат друг стратегически град - Шевченкове, на трийсетина километра от Купянск. В ход е евакуация на цивилни от Купянск и от Изюм.

Пред БНР Густав Гресел, старши сътрудник в Европейския съвет за външна политика, разясни значението на контрола върху Купянск:

"Купянск е много важен железопътен възел. В този град се пресичат две жп линии, по които се снабдяват руските войски в целия североизточен периметър. Затова освобождаването на Купянск ще отслаби руската логистика в този периметър и ще позволи продължаване на украинското настъпление и на други участъци, в зависимост от това колко бързо украинците ще могат да придвижат подкрепленията си".

Руската артилерия нанася тежки удари по населени места в североизточна и югоизточна Украйна. Цената плащат мирните жители, съобщават местните власти. 8 души бяха убити, а 17 ранени в град Бахмут на фронта в Донбас.

Далеч на североизток руски бомбардировачи са сринали болница в град Суми, без да навлизат в украинското въздушно пространство, съобщава се за ранени. 10 души, сред тях 3 деца, са били ранени от руски ракети в центъра на Харков.

На свой ред руските агенции твърдят, че украинската армия е обстреляла центъра на контролирания от сепаратистите град Донецк.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари