Русия: НАТО и сигурност са несъвместими неща

2
Прави се всичко, за да стане светът още по-опасен, заяви Мария Захарова
Прави се всичко, за да стане светът още по-опасен, заяви Мария Захарова Снимка: БГНЕС

Прави се всичко, за да стане светът още по-опасен, заяви Мария Захарова

Отбелязвайки тази седмица 74-ата годишнина на НАТО с негативна нотка, Русия рано в четвъртък заяви, че военният съюз е „несъвместим“ с международната сигурност.

„Прави се всичко, за да стане светът още по-опасен, за да се предотврати съществуването на алтернативни центрове на власт, които могат да подкопаят хегемонията на Запада. Като цяло може да се каже с увереност, че сигурността и НАТО са несъвместими неща“, заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова в коментар, публикуван от ведомството, предаде Евроком.

Захарова заяви, че докато блокът на НАТО отпразнува своята 74-та годишнина във вторник, той „няма с какво да се хвали“, тъй като „зад съюзниците на НАТО стоят войни, превръщане на държави в руини, ненаказани военни престъпления, убийства на цивилни и унищожаване на гражданска инфраструктура .”

Освен това Захарова твърди, че въпреки че алиансът твърди, че е отбранителен, историята му предполага друго, като в момента НАТО се разширява към Русия с намерението да „узурпира цялата европейска система за сигурност“, създавайки по този начин заплахи за сигурността на Москва.

В тази връзка тя твърди, че с официалното присъединяване към алианса тази седмица Финландия е станала „поредната жертва“ на НАТО, като се е отказала от политиката си на неутралитет „в замяна на превръщането ѝ във фронтова зона – плацдарм за задържане на Русия в северозападна посока. ”

В прекъсване на традиционната си политика на необвързаност Финландия се присъедини към НАТО в отговор на Русия миналата година, която започна война срещу нейната съседка Украйна. Финландия също граничи с Русия и претърпя съветска инвазия по време на Втората световна война.

„Както виждаме, НАТО няма намерение да спира дотук“, продължи Захарова. „Все по-често генералният секретар на НАТО Й. Столтенберг прави изявления за глобалната роля на алианса, необходимостта той да излезе извън традиционната зона на отговорност – евроатлантическата. Всъщност се полага основата за широко разпространеното налагане на подходи, ориентирани към НАТО, за изграждане на регионални системи за сигурност.

Захарова също така твърди, че това е причината зад военната подкрепа на НАТО за Украйна и неговия натиск Киев да продължи да води войната, както и „атаките“ на алианса срещу Китай, близките му отношения с Япония и Южна Корея и плановете му да „милитаризира Арктика."

„В тази връзка се налага само един извод – на 74 години е време Северноатлантическият блок да се пенсионира“, заключи тя.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    7
    Sтанко
    Руснака го видях на учения още 96-та година... А с пръдливите янки за жалост бяхме в Афганистан...няколко години преди да го го напуснат като бити педераси... Имам осакатено съзнание и бих се радвал ако някой може да ми изтрие спомените. Иначе съм правил и "караулни служби" тук-там, но смятам че достатъчно споделих за "брях-брах". Русия ТРЯБВА да победи в тази измислена война!!!
  • -4
    6
    брях, брях
    служили били! къде бре, по караулните служби ли?!? смешници!
  • 0
    5
    Не станко.
    Ами "открийте 10 - те разлики" Без друг коментар..
  • -1
    4
    Sтанко истинския
    Аз служих с рашисти, ушанка проста! Идваха тук на учения! Напивахме ги и ги ч0кахме като бяха в несвяст! После нищо не помниха! Не знам с какви НАТО-вци си служил, ама май яко се те клецали и ти е харесало! Айде сега да го духаш на Мутрифанката са жълти копейки, а? Пхахахахаха!
  • 1
    3
    Sтанко до 1
    Истинския Sтанко за разлика от теб е служил известно време за нато; виждал е руснака какво може на живо и е усещал за жалост миризмата на кръв и гной... и може да направи 2 изречения без да използва вулгарни думички. До скоро ти се ядосвах, ама вече само ти се радвам на глупащината...
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари