Русенци възстановяват знамето на Ботевата чета

1
Днес България отбелязва 140 години от избухването на Априлското въстание
Днес България отбелязва 140 години от избухването на Априлското въстание Видео: БНТ

Днес България отбелязва 140 години от избухването на Априлското въстание.

Русенци подеха инициатива да възстановят знамето на Ботевата чета. Да запазят паметта и възстановят традицията – това е идеята на обявения от дружество "Академик" към Русенския университет конкурс за ушиване на копие на знамето на Червеноводската чета, под което по-късно Христо Ботев повежда своите четници, информира БНТ.

12 клуба от Русе са се включили в родолюбивата инициатива. Най-близкото копие до автентичното знаме ще бъде осветено в навечерието на празника на Русе и Деня на храбростта – 6 май.

На 21 септември 1875 година 17 родолюбиви българи тръгват от русенското село Червена вода, за да се присъединят към обявеното всенародно въстание. Над главите им се вее знамето, ушито от Петрана Обретенова – една от дъщерите на Баба Тонка.

По-късно под него се събира Ботевата чета. Как е изглеждало знамето днес съдим само по описания и снимки. Момичетата от клуб Палитра обаче са се заели с нелеката задача да ушият копие на легендарното знаме.

Станислава Стефанова:

“Това е един начин да се докоснем до нашите предци, да научим нещо ново, защото смятам, че трябва да сме горди с това, че сме българи, да пазим нашите традиции и по този начин да направим нещо добро, защото няма да го видим само ние.”

За да бъде автентичен надписът “Свобода или смърт” и лъвът да приличат на първообразите си, момичетата от клуб Палитра се консултирали и със специалисти от Историческия музей.

Валентина Радева, ръководител на клуб „Палитра”:

“Трудно е в днешно време да се открият максимално автентични материали, така че да наподобяват атлаза, от който е основата на флага. Успяхме да намерим конци, които се доближават цвета на ламето, с което са извезани буквите, ресните, пискюлите.”

Момичетата са използвали машина, те споделиха, че им е било трудно, но и интересно да изучават техниките на везмото.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари