Русенци се размечтаха за богатство покрай мидите на брега

0
Дори и децата са увлечени от вероятността да се натъкнат на бисери
Дори и децата са увлечени от вероятността да се натъкнат на бисери Снимка: БНТ

Въпреки че според специалистите по биоразнообразието това явление си има своето обяснение, то предизвика не само любопитството на русенци, но и интереса на ловците на бисери.

Някои от търсачите са убедени, че ще открият бисер и ще станат богати, предава БНТ. Дори и децата са увлечени от вероятността да се натъкнат на скъпоценната находка.

Мартин Милков: Аз съм намирал ей толкова голяма ей там надолу и бях я отворил и имаше месо вътре, беше жива мидата, мърдаше.
Даниел Петров: Ще се зарадвам, ще го дам на баба ми или на баща ми - те каквото решат да правят с него. Ще разказвам на съучениците си, че съм открил бисер.

Владо Вълков, който беше на брега със 7-годишната си внучка Аксения, не вярва, че ще открие бисерната мида, но ще използва черупките за друго.

Владо Вълков: Разхождаме се и събираме, да - ето миди. На цветята във вазата ги слага за красота, не вярвам да има тук перли и бисери.
Николай Рафаилов: В топлите морета има миди с бисери и трябва да се гмуркат гмуркачи, има си цели професии там, които се гмуркат на 20, 30, на 50 м. Тука абсурд да има въобще бисери.

И според специалистите по биоразнообразието вероятността да се открие бисер в дунавската мида е твърде малка. Наличието на живи миди на крайбрежната ивица те обясняват с ниското ниво на реката и бързото оттегляне на водата. Мекотелите са бавно подвижни и затова остават на сушата, но не живеят дълго. А това, че мидите са големи, според специалистите означава, че дунавската вода е чиста.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари