Русенци се поклониха на Божията Майка

1
На 8-ми септември православната църква отбелязва Рождението на Божията майка, празникът е известен още като Малка Богородица
На 8-ми септември православната църква отбелязва Рождението на Божията майка, празникът е известен още като Малка Богородица Видео: БНТ Русе

На 8-ми септември православната църква отбелязва Рождението на Божията майка, празникът е известен още като Малка Богородица.

Християни от цяла България и от съседна Румъния се поклониха днес пред иконата на Богородица  Млекопитателница, която беше открита повредена и забравена в малкото русенско село Пепелина. Много християни вярват, че иконата на кърмещата мадона лекува болести и закриля майките и децата, съобщава БНТ Русе.

Иконата на Богородица Млекопитателница е дело на тревненския зограф Цаню Захариев и е сътворена около 1880 година, но е открита в построената близо 40 години по-късно селска църква ”Свети Димитър” в село Пепелина. Кърмещата Богородица остава в заключения селски храм десетилетия наред, преди БНТ Русе да направи първия репортаж за нея и да организира дарителска кампания.

Увредената от дървояди и излющена от влага икона е реставрирана със средства, дарени от жителите на селото, и днес стои на централно място в най-големия русенски храм. „Тя е от Пепелина тази икона, идват да се молят много хора от цяла България, и румънци идват, питат специално за нея, молят се и слагат в кутията листчета със желанията си”, каза Любка – служителка в храма.

Богородица, която кърми Исус, е изключително рядък образ в православната иконография. Иконата, открита в село Пепелина, е една от трите в България и от десетината копия в цяла Европа.

Източник: БНТ Русе
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари