Русенци почетоха в Букурещ паметта на Васил Левски

2
Възпоменателната церемония се състоя пред бюст-паметника на Васил Левски в парк "Крал Михай I"
Възпоменателната церемония се състоя пред бюст-паметника на Васил Левски в парк "Крал Михай I" Снимка: Мартина Ганчева / БТА

Възпоменателната церемония се състоя пред бюст-паметника на Васил Левски в парк "Крал Михай I"

Екипът на Посолството на България в Букурещ, семействата и приятелите на служителите на мисията и представители на българската общност в румънската столица отбелязаха 151 години от обесването на Апостола на свободата. За да почетат паметта на националния герой, в събитието се включиха и граждани от Русе заедно със заместник-кмета Енчо Енчев.

Възпоменателната церемония се състоя пред бюст-паметника на Васил Левски в парк "Крал Михай I" (бивш "Херъстръу") и включваше панихида, отслужена от протойерей Кирил - свещеникът на българите в Румъния. Пред събралата се група от около 30 души той цитира думите на Христо Ботев за Васил Левски, които сподели, че е прочел в учебника на своята дъщеря. "Вечер – дордето ще легнем – той пее; сутрин, щом си отвори очите, пак пее."

Васил Левски за мен е най-святата българска личност, най-великата, най-беспорната. Всеки от нас я носи в душата си и така ще я предава на поколенията. Ето така Левски ще бъде вечен. Точно както заслужава”, заяви на свой ред посланикът на България в Румъния Радко Влайков.

Той подчерта, че българският народ дължи огромна признателност на румънския народ за закрилата, която е дал на най-великите личности в нашата история - Васил Левски, Христо Ботев, Любен Каравелов, Георги Сава Раковски.

Васил Левски отдаде живота си, за да я има България. За да ни има всички нас днес. Но мисля, че все още има какво да работим и да правим за нашата скъпа родина. Защото, според мен, все още не сме постигнали неговия идеал - България да стане чиста и свята република”, отбеляза заместник-кметът на Русе Енчо Енчев.

Всички участници в събитието си направиха обща снимка за спомен пред бюст-паметника на Апостола. Съгласно установената традиция, те отдадоха почит и на великия български революционер, поет и публицист Христо Ботев, пред чийто паметник също бяха положени венци и цветя.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    2
    Аз
    Как защо? Чака го як шопинг из града за наша сметка...
  • 0
    1
    Учудващо
    Защо ли зам.-кметът Енчев се ухилил до ушите в един момент, когато се почита паметта на Апостола Левски, отдал силите обичта към Отечеството и живота си за освобождението на България?!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари